Саопштења међународне сарадње

5. заседање Српско-руске радне групе у области пољопривреде

У среду, 12. фебруара 2020. године у Министарству пољопривреде Руске Федерације у Москви одржано је 5. заседање Српско-руске радне групе у области пољопривреде. Српску страну предводио је државни секретар, Богдан Игић, а руску страну заменик министра пољопривреде Руске Федерације, Сергеј Левин.

Током заседања размотрене су актуелне теме у области пољопривреде, ветеринарског и фитосанитарног надзора и размењене су информације о трговинској размени пољопривредно-прехрамбених производа између две земље.

Заменик министра пољопривреде Руске Федерације, Сергеј Левин истакао је да је руска страна заинтересована за повећање извоза руских пољопривредно-прехрамбених производа на тржиште Републике Србије. Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Богдан Игић изразио је задовољство достигнутим нивоом извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Републике Србије на тржиште Руске Федерације, уз уверење да се обим извоза може додатно повећати. Такође је истакао да је српска страна спремна да размотри могућност повећања увоза пољопривредно-прехрамбених производа из Руске Федерације у Републику Србију.

Током заседања истакнут је конструктивни дијалог инспекцијских органа двеју земаља у сфери ветеринарске и фитосанитарне контроле. Договорено је да копредседници Српско-руске радне групе у области пољопривреде Извештај о резултатима заседања ове радне групе представе на 18. заседању Међувладиног српско-руског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу које ће се одржати у Казању, почетком марта 2020. године.

 

Састанак представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије са руководиоцем Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације, Сергејем Данквертом

 

Дана 14. фебруара 2020. године одржан је састанак представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије са руководиоцем Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације, Сергејем Данквертом. Током састанка размотрене су информације о појави Афричке куге свиња. Договорено је да експерти две земље размотре могућности везано за спречавање и ширење Афричке куге свиња, као и могућности признавања регионализације Републике Србије. Такође, размотрена су и друга питања у области ветеринарства.

Једна од тема из области фитосанитарне сарадње била је повезивање информационих система две земље. Током састанка размотрене су и теме из области семена и садног материјала. Постигнут је висок степен сагласности који се тиче увоза и извоза роба, начина контроле, као и међусобног информисања. Обе стране сагласиле су се да постоји висок степен сарадње и међусобне посвећености решавању свих отворених питања. Ово је био један од редовних састанака српско-руских органа надлежних за областпољопривреде, ветеринарске и фитосанитарне политике.

Категорије

Величина текста
Контраст