Saopštenja međunarodne saradnje

5. zasedanje Srpsko-ruske radne grupe u oblasti poljoprivrede

U sredu, 12. februara 2020. godine u Ministarstvu poljoprivrede Ruske Federacije u Moskvi održano je 5. zasedanje Srpsko-ruske radne grupe u oblasti poljoprivrede. Srpsku stranu predvodio je državni sekretar, Bogdan Igić, a rusku stranu zamenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije, Sergej Levin.

Tokom zasedanja razmotrene su aktuelne teme u oblasti poljoprivrede, veterinarskog i fitosanitarnog nadzora i razmenjene su informacije o trgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje.

Zamenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije, Sergej Levin istakao je da je ruska strana zainteresovana za povećanje izvoza ruskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Republike Srbije. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Bogdan Igić izrazio je zadovoljstvo dostignutim nivoom izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Republike Srbije na tržište Ruske Federacije, uz uverenje da se obim izvoza može dodatno povećati. Takođe je istakao da je srpska strana spremna da razmotri mogućnost povećanja uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Ruske Federacije u Republiku Srbiju.

Tokom zasedanja istaknut je konstruktivni dijalog inspekcijskih organa dveju zemalja u sferi veterinarske i fitosanitarne kontrole. Dogovoreno je da kopredsednici Srpsko-ruske radne grupe u oblasti poljoprivrede Izveštaj o rezultatima zasedanja ove radne grupe predstave na 18. zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju koje će se održati u Kazanju, početkom marta 2020. godine.

 

Sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije sa rukovodiocem Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije, Sergejem Dankvertom

 

Dana 14. februara 2020. godine održan je sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije sa rukovodiocem Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije, Sergejem Dankvertom. Tokom sastanka razmotrene su informacije o pojavi Afričke kuge svinja. Dogovoreno je da eksperti dve zemlje razmotre mogućnosti vezano za sprečavanje i širenje Afričke kuge svinja, kao i mogućnosti priznavanja regionalizacije Republike Srbije. Takođe, razmotrena su i druga pitanja u oblasti veterinarstva.

Jedna od tema iz oblasti fitosanitarne saradnje bila je povezivanje informacionih sistema dve zemlje. Tokom sastanka razmotrene su i teme iz oblasti semena i sadnog materijala. Postignut je visok stepen saglasnosti koji se tiče uvoza i izvoza roba, načina kontrole, kao i međusobnog informisanja. Obe strane saglasile su se da postoji visok stepen saradnje i međusobne posvećenosti rešavanju svih otvorenih pitanja. Ovo je bio jedan od redovnih sastanaka srpsko-ruskih organa nadležnih za oblastpoljoprivrede, veterinarske i fitosanitarne politike.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast