Saopštenja Ministarstva Aktivnosti ministra

Biće formirane ekspertske grupe za poljoprivredu

image-b8d1

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede Srbije i Mađarske dogovorili su da u narednom periodu formiraju ekspertske radne grupe, koje će raditi na jačanju proizvodnje u poljoprivredi, zaštiti zemljišta, bezbednosti hrane, ali i načinu za maksimalno korišćenje fondova EU, izjavila je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković.

„Ekspertske grupe će biti zajedničke i biće mešovite, a eksperti Mađarske i Srbije radiće na definisanju, odnosno na pronalaženju najboljih rešenja, za određene zakonske predloge“, rekla je ministar Bogosavljevć Bošković tokom posete Mađarskoj, gde je boravila na poziv mađarskog ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Šandora Fezekaša.

Ministar Bogosavljević Bošković objasnila je da će se grupe baviti posebno onim predlozima koji se tiču najosetljivih pitanja u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, a biće formirane i ekspertske grupe „koje će nam pomoći, da se što bolje i u što kraćem roku pripremimo za korišćenje sredstava iz EU fondova, u čemu su Mađari, među najboljima uEvropi“, naglasila je ministar.

„Prve rezultate rada radnih grupa moći ćemo da sagledamo već tokom posete mađarskog ministra Beogradu, koja je inače dogovorena za proleće“, rekla je ministar Bogosavljević Bošković i izrazila zadovoljstvo rezultatima održanog sastanka sa mađarskim ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Šandorom Fezekašom i zvaničnicima ministarstva.

„Mađarska je izuzetno zainteresovana da osniva zajednička preduzeća u Srbiji, unese svež kapital, kako bi se povećala proizvodnja i obezbedio znatno veći izvoz srpskih proizvoda na strana tržišta“, izjavila je ministar i dodala da je sa mađarskim kolegom razgovarala, između ostalog i o mađarskim iskustvima u procesu evrointegracija, posebno kada se radi o korišćenju evropskih fondova za poljoprivredu, potom i zakonskim rešenjima za pojedina osetljiva pitanja u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, zakonima iz oblasti bezbednosti hrane.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine predvođeni ministrom Bogosavljević Bošković, danas završavaju radnu posetu Mađarskoj. Tokom današnjeg dana ministar je posetila Srpsku gimnaziju „Nikola Tesla“ u Budimpešti, i razgovarala sa njenim rukovodstvom o načinu pomoći školi, kao i mogućnosti povećanja broja učenika iz Srbije koji je pohađaju. Takođe, obišla je i Srpsku crkvu u Sent Andreji.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast