Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Богосављевић Бошковић у Берлину – да села постану атрактивна места за рад и живот

Berlin1

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић присуствује данас Међународном сајму „Зелена недеља“ у Берлину, и на позив савезног министра за храну и пољопривреду Немачке Кристијана Шмита, учествује на 8. Берлинском самиту министара пољопривреде 2016. 

 Приликом посете Берлину министар Богосављевић Бошковић  је изјавила да су министри пољопривреде из скоро 60 земаља света сагласни да се мораjу предузети максимални напори за помоћ развоjу пољопривреде, за шта jе потребна подршка свих влада и друштва.

“Само на таj начин села ће постати атрактивна места за рад и живот, а социjалне и економске неjеднакости између градских и сеоских подручjа ублажити”, рекла jе  министар пољопривреде.

Берлински самит министара пољопривреде традиционално се организуjе у оквиру наjвећег Mеђународног саjма “Зелена недеља”- саjма за прехрану, пољопривреду и хортикултуру.

Oве године скуп jе посвећен теми “Kако да нахранимо наше градове – пољопривреда и рурална подручjа у ери урбанизациjе”.

Министар Богосављевић Бошковић jе пренела да на самиту учествуjу високи  светски званичници из области пољопривреде, међу коjима jе 59 министара.

Berlin3

„Сви они сагласни су да jе обезбеђивање и остваривање права глобалне популациjе на безбедну и приступачну храну и стабилност исхране jедан од кључних изазова 21. века, а у решавању тих изазова велику улогу одиграће тежња ка стварању политичког, економског и друштвеног оквира за продуктивну и одрживу пољопривреду.“ рекла је Богосављевић Бошковић и додала да ће кључну улогу имати правно сигуран приступ пољопривредном земљишту, подршка инвестициjама у иновациjама, едукациjа пољопривредних произвођача, подизање атрактивности руралних подручjа кроз jачање економске и социjалне инфраструктуре у селима.

„Mинистри су на самиту истакли сагласност да се мораjу учинити максималнни напори како би се потпомогао развоj пољопривреде и да се за то мора тражити снажна подршка влада и друштва у целини. Што се тиче развоjа пољопривреде, велику улогу у томе имаjу жене и млади, а то су кључне ствари и изазови у временима коjа долазе, односно начин да се обезбеди одржива пољопривреда и довољне количине хране као и њена безбедност“, навела jе министар.

Tоком посете Берлину, министар Богосављевић Бошковић jе разговарала са министром пољопривреде, шумарства и хране Словениjе Деjаном Жиданом о даљим активностима на унапређењу билатералне сарадње две темље као и о предстоjећим активностима на проглашењу Светског дана пчела, чиjи jе инициjатор Словенија, а Србиjа jе међу 10 земаља коjе ће бити званични прелагачи те инициjативе.

Министар Богосављевић Бошковић сусрела се и са мађарским министром Шандором Фазекашем са којим је разговарала о искуствима око држaвнoг пoљoприврeднoг зeмљиштa и договорила његову посету Србији у наредних месец дана, као и са црногорским колегом Ивановићем са којим је разговарала о сарадњи у области ЕУ интеграција и искуствима у области руралног развоја.

Berlin (3)

Министар Богосављевић Бошковић разговарала је и са немачким министром пољопривреде Шмитом, аустријским министром Рупрехтером и луксембуршким колегом Етгеном.

На инициjативу иранске стране планиран jе и састанак са иранским министром пољопривреде Mахмудом Хоџатиjем и разговор о могућем сусрету поводом потписивања Споразума о сарадњи у области здравља биља и биљног карантина у циљу спречавања ширења биљних болести и штеточина, коjе могу да имаjу катастрофалне последице по пољопривреду и економиjу jедне земље.

Саjам “Зелена недеља”, 81. по реду спада у наjвеће међународне саjмове тог типа и сваке године окупи више од 1.700 излагача и велики броj посетиоца коjи могу да уживаjу у дегустацjи хране из наjразличитиjих делова света.

Категорије

Величина текста
Контраст