Саопштења Министарства

Даље унапређење сарадње Србије и Израела у области ветерине и наводњавања

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић састао се данас са амбасадором Израела у Републици Србији Јахелом Виланом са којим је разговарао о даљем унапређењу сарадње у области пољопривреде, пре свега у области ветерине.

Једна од тема била је и усаглашавање међународних ветеринарских сертификата у циљу поспешивања и олакшавања трговине између две земље.

Имајући у виду да Министарство пољопривреде улаже велике напоре и у наводњавање  пољопривредних површина, на састанку је разговарано о сарадњи са Израелом и у тој области, посебно на тему опреме за наводњавање, с обзиром да су израелске компаније водеће у тој области.

У периоду јануар-новембар 2020. године у Израел је извезено пољопривредно-прехрамбених производа у вредности од близу 20,1 милиона евра, док је увоз био на нивоу од око 840 хиљада евра. Укупна размена за једанаест месеци 2020. године на нивоу је од близу 21 милион евра, уз остварен суфицит у размени на страни Републике Србије од 19,2 милиона евра.

За једанаест месеци 2020. године највише су се извозили следећи производи: цигарете; храна за псе и мачке; јагњад; вода, са додатком шећера; брашно и гриз од соје; смрзнуте малине; остало воће кувано или не без шећера; концентрати беланчевина без млечних масноћа; смрзнуте боровнице; Смрзнуте јагоде; нетељене јунице масе до 300 килограма; кувано тропско воће; смрзнуте купине; смрзнуте вишње; чоколада итд.

У истом периоду највише су се увозили: авокадо; соко од поморанџе, смрзнути; препарати безалкохолни за производњу пића; гуава, манго и мангуста; семе поврћа; разни прехрамбени производи; слатки кромпир; производи (екструдирани, експандирани), зачињени, слани; урме свеже или суве итд.

У 2019. години је на страни Србије такође остварен позитиван спољнотрговински биланс у вредности од 12,7 милиона евра.

Категорије

Величина текста
Контраст