Саопштења Министарства

Делегација из Египта најављује инвестиције у агро сектор Србије

Египатска компанија „Каиро три А група“ заинтересована је да у Србији изгради регионални центар за откуп житарица и воћа, а касније и фабрику за прераду воћа, речено је након данашњег састанка државног секретара Сенада Махмутовића и председника египатске компаније Ајмана Ел Гамила. Махмутовић је нагласио да је „Каиро три А група“ највећи произвођач хране у Египту, највећи увозник житарица и произвођач воћа и поврћа. „Данас смо разговарали о конкретним могућостима сарадње, а за нас је веома важно да су они највећи увозници кукуруза, док смо ми једна од држава која има највеће количине те житарице за извоз. Изразили су и заинтересованост да у Србији изграде регионални центар са хладњачом за откуп воћа из Србије и околних земаља ради извоза у Египат. У следећој фази би се ту изградила и фабрика за прераду воћа и прављења концентрата који би служили за различите производе, сокове и друго“, најавио је Махмутовић.

„Процене су да ће ове године Србија имати осим 4,2 милиона тона кукуруза за сопствене потребе и преко 3,8 милиона тона за извоз, а годишњи увоз „Каиро три А групе„ за потребе Египта је 3,5 милиона тона ове житарице, дакле готово целокупна наша колицицна за извоз.

Додао је да је египатскла компанија заинтересована и за воће из Србије, пре свега јабуке и јагодасто воће.

„Ми смо велика фирма која се бави производњом сточне хране и хране за људе, и мислимо да је овде јако добра прилика за улагања, нарочито у послу са откупом пољопивредних производа, али и изградње фабрике, јер постоје сировине којем су заиста веома доброг квалитета“, рекао је председник „Каиро три А групе“ Ајман ел Гамил. Нагласио је заинтересованост своје компаније за прављење различитих производа од јагода, бобичастог воћа и јабука, као што су концентрати за сокове, суво воће и то у великим количинама. Он је додао да „Каиро три А група“ има и значајну живинарску производњу од 60 милиона бројлера годишње и доминантно учешће у тој области на локалном тржишту. Због тога је једна од тема разговора била и могуцност извоза меса из Србије, пре свега говеђег.

Након састанка домаћини су госте из Египта одвели у обилазак воћарских плантажа у Срему и Месне ииндустрије „Срем Шид“ у Шиду.

Извор: ТАНЈУГ

Категорије

Величина текста
Контраст