Саопштења Министарства и најаве

Делегација Републике Србије на „Зеленој недељи 2015“ у Берлину

mam_222839_359513_Fancybox-de-2

Делегација Министарства пољопривреде и заштите животне средине, на челу са државним секретаром Данилом Голубовићем, посетила је Међународни сајам хране и пољопривреде „Зелена недеља 2015“, који се од 16. до 25. јануара 2015. године по 80. пут одржава у Берлину. Сајам представља централни годишњи догађај у области европске пољопривредне политике и прилика када се министри пољопривреде из целог света окупљају на једном месту.

Традиционално се током сајма „Зелена недеља“ одржава Глобални форум о храни и пољопривреди, у оквиру којег се одржава Самит министара пољопривреде, на којем министри пољопривреде из целог света дискутују о актуелним темама у области пољопривреде и производње хране. Ове године тема 7. Глобалног форума и Самита министара била је „Растућа тражња за храном, енергијом и сировинама: шансе за пољопривреду, изазови за безбедност хране“. Овогодишњим Самитом министара председавао је федерални министар Немачке Кристијан Шмит, а присуствовало је преко 70 министара пољопривреде из целог света, као и Фил Хоган, комесар ЕУ за пољопривреду и рурални развој и Грациано де Силва, генерални директор Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду.

Испред Републике Србије на Самиту министара пољопривреде говорио је шеф српске делегације, државни секретар Данило Голубовић, што је први пут након пет година да је представник Републике Србије излагао на овом самиту. Овом приликом Голубовић је подсетио да је Република Србија једна од тек неколико земаља југоисточне Европе која остварује суфицит у размени пољопривредно-прехрамбених производа и нагласио је потребу за увећањем додате вредности извозних производа, као и за јачањем тржишних ланаца, што је оствариво кроз синергију прекограничне политичке и економске сарадње. Посебно је нагласио потребу за подршку пољопривредним произвођачима, како би се обезбедила производња квалитетне хране у довољним количинама.

У оквиру посете сајму „Зелена недеља 2015“ шеф српске делегације сусрео се са министрима пољопривреде Словеније, Аустрије, Хрватске и Црне Горе, са којима је разговарао о унапређењу билатералне сарадње.

Са министром пољопривреде Аустрије Андром Рупрехтером, директором Института за здравље и безбедност хране, директором Агенције за пољопривредно тржиште и председником Удружења одгајивача говеда сименталске расе, разговарало се о унапређењу генетског потенцијала сточног фонда Србије, на основу чега је предложено потписивање Меморандума о сарадњи, што би домаћим одгајивачима омогућило приступ квалитетном генетском материјалу из Аустрије под повољнијим финансијским условима.

Делегација Републике Србије је учествовала на редовном заседању Радне групе за пољопривреду и прехрамбену индустрију у оквиру Пословног савета Србија-Немачка, којем су присуствовали српски и немачки привредници и на којој је дискутовано о новим областима билатералне сарадње двеју привреда.

Категорије

Величина текста
Контраст