Саопштења Министарства

Делегација Србије на састанку министара у Берлину

Помоћник министра за међународну сарадњу и ЕУ интеграције Ведрана Илић учествовала је на састанку министара пољопривреде у Берлину где је изјавила да за Србију нема важније теме од унапређења пољопривреде и прехрамбене безбедности, као и да је наша земља интензивирала напоре у ЕУ интеграцијама у области пољопривреде и руралног развоја.

„Србија, као регионални лидер, као један од најважнијих приоритета види сарадњу и посвећеност очувању стабилности снабдевања храном у региону. То је потврђено и поновљено на више министарских састанака у претходном периоду“, навела је Илић.

Како је истакла, од највеће је важности наставити регионалну сарадњу и укључити што више земаља у иницијативу Отворени Балкан, али и подржати друге суседне земље.

„Земље иницијативе Отворени Балкан, као и други суседни народи, могу да рачунају на Србију као поузданог партнера у време великих изазова у прехрамбеном сектору“, поручила је Илић на састанку министара пољопривреде Сталне радне групе за рурални развој региона Западног Балкана.

Када говоримо о нашим пољопривредним потенцијалима, важно је напоменути да је Србија произвела довољне количине хране и да је у прошлој години укупна спољнотрговинска размена пољопривредних и прехрамбених производа износила близу 6,6 милијарди евра, указала је Илић.

Говорећи о ЕУ интеграцијама, Илић је казала да је остварен значајан напредак по питању препорука из претходног извештаја о напретку, посебно у Поглављу 12: Безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика, као и припремном раду на Стратегији за усклађивање са правним тековинама ЕУ и даље унапређење капацитета Дирекције за националне референтне лабораторије.

Када је у питању Поглавље 11 – Пољопривреда и рурални развој, направљен је велики искорак новим ИПАРД III програмом Републике Србије за период 2021-2027 који је Европска комисија усвојила 9. марта 2022. године, навела је Илић, напомињући да је индикативни финансијски допринос ЕУ ИПАРД III програму 288 милиона евра. 

Такође, у вези са Поглављем 11, направили смо прве кораке за успостављање интегрисаног система управљања и контроле (IACS), казала је Илић.

Када је реч о Зеленој агенди за Западни Балкан, Илић је рекла да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије тренутно ради на више различитих тема међу којима су третман отпадних вода, агро-еколошко-климатске мере и мере органске производње у оквиру ИПАРД програма, континуирано усклађивање прописа који регулишу декларисање, обележавање и рекламирање прехрамбених производа, унапређење одрживе употребе средстава за заштиту биља.

Учесници конференције су потом посетили и међународни сајам свежег воћа и поврћа „FRUIT LOGISTICA“ 2022, где је организован наступ српских привредника у оквиру националног штанда Србије.

Категорије

Величина текста
Контраст