Саопштења Министарства

Делегација Србије учествовала на министарској конференцији о афричкој куги свиња у Берлину

саопштење

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Велимир Станојевић, в.д. директора Управе за ветерину Емина Милакара и руководилац Центра за кризно планирање и управљање нарочито опасним заразним болестима у Управи за ветерину Саша Остојић учествовали су на министарској „Конференцији о глобалној будућности производње свиња у светлу растуће претње од Афричке куге свиња“, одржаној у Берлину 17. јануара 2020. године на маргинама 85. Међународног сајма „Зелена недеља“.

Афричка куга свиња (АКС) представља озбиљан изазов који прети глобалном сектору производње свиња и представља ризик по животину средину и популацију свиња и дивљих свиња. Борба против АКС захтева опсежну интервенцију различитих нивоа власти и дугорочно координисане активности широм света.

Учешће бројних министара и власти Европске уније и трећих земаља, међународних организација (ОИЕ..) који су јасно истакли да је глобално ширење АКС озбиљан изазов са значајним штетним последицама по животну средину, пољопривреду, трговину и безбедност хране. Наглашена је и хитна потреба за управљањем популацијом дивљих свиња.

У недостатку вакцине глобално искорењивање болести код домаћих и дивљих свиња је ограничено.

Резултати конференције јачају глобални позив на транспарентност и сарадњу и јасно препознавање регионализације као основног принципа одрживости целог сектора.

Категорије

Величина текста
Контраст