Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Делегација сталних представника ФАО-а посетили Министарство пољопривреде и заштите животне средине

Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине састали су се данас 17. марта 2016. године, са делегацијом сталних представника при Организацији за храну и пољопривреду Уједињених  нација (FАО), с којима су разговарали о могућностима за додатно унапређење сарадње у области пољопривреде.

Делегацију FАО-а на почетку састанка поздравио је државни секретар Министарства пољопривреде и животне средине Жељко Радошевић, који је овом приликом исказао захвалност на подршци коју ова Организација у континуитету пружа сектору пољопривреде.

Током састанка гостима су презентовани актуелни, као и пројекти који су у претходном периоду успешно спроведени у сарадњи са овом организацијом. Будући да је један од разлога посете делегације и упознавање са приоритетима и могућностима за додатно унапређење сарадње у области пољопривреде, предочени су им приоритети који би могли да представљају основ за будућу сарадњу и одговорено је на питања званичника о тренутном стању у области пољопривреде.

Неки од приоритета, како је навео  саветник министра Владо Ковачевић, односе се на санације последица поплава у 2016. години, унапређење прогнозно – извештајне службе за кретање биљних болести као и унапређење конкурентности и процеса ЕУ интеграција у пољопривредном сектору кроз унапређење институционалног оквира.

Одељење за управљање пројектима у области пољоприрведе представило је пројекте за унапређење система за тестирање сорти пољопривредног биља кроз набавку опреме, затим за набавку контролних маркица за обележавање производа са заштићеним географским пореклом и производа са заштићеном географском одредницом, ради подршке пољопривредној производњи са „додатом вредношћу“, као и потребе везане за подршку у изради Националне стратегије аквакултурe и Оперативног програма за рибарство.

Стални представници при Организацији за храну и пољопривреду Уједињених нација изразили су задовољство досадашњом сарадњом и заинтересованост за постизање нових заједничких резултата.

Делагација FАО-а која је данас посетила Министарство чинили су Роберт А. Меркл, заменик сталног представника САД при FАО, Салем А.М. Харун, саветник за пољопривреду/заменик сталног представника Либије при FАО, Розмари Наварет, саветник за пољопривреду Аустралије при FАО, Њ.Е. Луис Фернандо Ајала Гонзалес, амбасадор/стални представник Чилеа при FАО, Ана Фраиле Васало, саветник, Европска унија, Манар Сабах Ал-Сабах, заменик сталног представника Кувајта при FАО, Кирил Антјукхин, други секретар и аташе за пољопривреду Руске Федерације и Осаму Кубота, заменик сталног представника Јапана при FАО. Делегација је дошла у пратњи Александра Ментова, националног менаџера ФАО канцеларије у Београду, Геролда Боедекера, програмског службеника FАО за Мађарску и Александре Замберлин, програмског службеника FАО у Риму.