Саопштења Министарства

Дигитализација у осигурању пољопривредне производње

„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у протеклој години исплатило је 28.100 захтева за  подстицаје осигурања и за то је издвојено 1.250.000.000 динара. Новац је као и ранијих година исплаћен од стране Управе за трезор, на наменски рачун пољопривредника. У складу са Законом о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју максимална површина на којој се може остварити повраћај премије осигурања у износу од 40% односно у максималном износу од 70% плаћене премије осигурања на подручју Моравичког, Златиборског, Колубарског, Подунавског и Шумадијског управног округа, умањене за износ пореза. Што се тиче предстојеће сезоне и осигурања у 2021. години, сва правила која су важила претходне, важе и ове године. Подстицаји су за осигурање ратарских и повртарских култура, воћарских култура, винове лозе и хмеља, расадника и младих вишегодишњих засада пре ступања на род као и подстицаји за осигурање животиња,“ рекао је Сенад Махмутовић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у свом обраћању на конференцији о дигитализацији пољопривреде и представљању апликације која омогућава једноставну и брзу процену штете.

“Дигитализација прожима све делове друштва и привреде, а потенцијали примене информационих технологија у пољопривреди су у највећој мери још увек неискоришћени. Институт БиоСенс, као једна од значајних истраживачких институција у Европи и регионални лидер процеса дигитализације пољопривреде, снажно подржава учешће компанија у овом процесу кроз стратешка партнерства са Институтом” изјавио је професор др Владимир Црнојевић, директор Института БиоСенс и додао: “Кроз дигиталну платформу за осигурање усева ДДОР ТЕРРА, процес осигурања добија потпуно нову димензију. Транспарентност, брзина комуникације, активно учешће пољопривредника у процесу обраде штета и ефикасност читавог система мењају концепт осигурања и окрећу га ка будућности. Овај пројекат представља значајне кораке на дугом путу дигиталне трансформације пољопривреде“.

Пратећи трендове како дигиталних навика корисника тако и повећаног ризика од штета у пољопривреди изазваних природним катастрофама ДДОР осигурање је у сарадњи са БиоСенс институтом развило посебну мобилну апликацију ДДОР ТЕРРА. Ова платформа ће пољопривредним произвођачима омогућити пријаву штета одмах по нежељеном догађају и то са њихове њиве или из воћњака. На овај начин, уз дигитализацију, поступак процене штета биће бржи, једноставнији и ефикаснији, а произвођачи ће брже моћи да наставе са радом. Апликација ће бити бесплатна за све осигуранике ДДОР-а, са полисама које покривају њихове усеве и плодове и доступна за преузимање на Гугл Плеј продавници.

„ДДОР ТЕРРА представља још један корак у значајном процесу наше дигитализације, чији је циљ унапређење квалитета услуга које пружамо нашим клијентима. Као водећа компанија, заиста верујемо у иновације које омогућавају брже, лакше и транспарентније пружање услуга осигурања. Циљ свих би требало да буде побољшање ефикасности и оснаживање пољопривредне индустрије са стратешким утицајем на пословање, али и на квалитет живота свих грађана. ДДОР ТЕРРА је пример изузетне нове вредности коју су заједнички створили бизнис и водећи институт за дигитализацију у пољопривреди – БиоСенсе. Задовољан сам јер смо заједно постигли свој циљ – бољу услугу и доступније осигурање за кориснике“ изјавио је Ђорђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР осигурања.

Категорије

Величина текста
Контраст