Саопштења Министарства

Добра пољопривредна пракса у циљу ублажавања утицаја природних непогода

Као резултат заједничког рада Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) настале су брошуре  “Добре пољопривредне праксе и технологијe за ублажавање дејства природних непогода у производњи кукуруза у Србији“ и “Добре пољопривредне праксе и технологијe за ублажавање дејства природних непогода у производњи соје у Србији.

Природне непогоде, као што су поплаве, суше и олујни ветрови, постепено се повећавају последњих неколико година. Са климатским променама, очекује се да ће ове непогоде бити све чешће и израженије. Имајући у виду да је пољопривреда један од сектора који највише зависе од климе и у жељи да се повећа њена отпорност на утицај природних непогода, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде упутило је иницијативу за сарадњу Организацији за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO) у изради брошура о добрим праксама и технологијама у производњи кукуруза и соје, као најосетљивијим ратарским културама, у циљу ублажавања дејства природних непогода.

Кроз радионице, FАО и српски стручњаци заједно су размотрили тренутна сазнања о утицају природних непогода на производњу кукуруза и соје у Србији и идентификовали добре праксе и иновативне технологије које могу помоћи у његовом смањењу.

Ове брошуре су део ФАО пројекта  “Enhancement of Disaster Risk Reduction and Management (DRRM) Capacities and Mainstreaming Climate Change Adaptation (CCA) Practices into the Agricultural Sector in the Western Balkans“. Исте се могу наћи на web стрaницама Mинистaрствa и FАО.

Категорије

Величина текста
Контраст