Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Договорена реализација заједничког пројекта аутоматске противградне заштите Републике Српске и Србије

Република Србија и Република Српска реализоваће заједнички пројекат аутоматске противградне заштите у сливу реке Дрине, чија ће укупна вредност износити око милион евра, договорено је данас на састанку министара пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Републике Српске, Бранислава Недимовића и Бориса Пашалића.

Овај пројекат ће бити реализован 2020. године, а за месец дана ћемо потписати Споразум о имплементацији, изјавио је министар Недимовић и истакао да ће директну корист имати пољопривредни произвођачи у Србији, највише они који живе уз Дрину.

 „Влада Републике Србије ће Влади Републике Српске помоћи да имплементира овај систем који ће бити укупне вредности око милион евра“, казао је Недимовић и прецизирао да је данас договорен заједнички пројекат аутоматске противградне заштите који ће бити имплементиран на простору Републике Српске, од Милића, односно Власенице до Гацка.

„Тамо ћемо, на бази заједничког споразума који смо договорили, са 25 – 30 аутоматских противградних станица бранити простор који се налази уз Дрину, где смо  имали највише проблема претходних година“, навео је Недимовић након састанка са Пашалићем који је одржан у Градској управи Сремска Митровица.

Недимовић је указао на проблем који се односи на то што већ 30 година не постоје споразуми између Босне и Херцеговине и Републике Србије око начина управљања противградним ракетама, и додао да је данас договорено како да се то питање реши у складу са постојећом регулативом.

Недимовић је нагласио да је добро је што je институција која се у Републици Српској бави противградном заштитом на таквом нивоу оспособљености у смислу опреме да може све лако да се синхронизује и да не буде апсолутно никаквих проблема.

Недимовић  је рекао и да два министарства имају одличну сарадњу, те да све што договоре председник Србије Александар Вучић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик министарства ће наставити да имплементирају.

Министар Пашалић се сложио да је питање противградне заштите најважније за обе земље и  оценио да се ради о доброј иницијативи, додајући да је Република Српска у тај систем претходних година уложила значајна средства.

“Са аспекта пољопривреде у последњих десет година имали смо само две, условно речено, нормалне године, јер су често биле године са градом и напросто морамо да се бранимо. Ми ћемо да инсталирамо око 230 аутоматских протиивградних лансера. Тачно је да нисмо планирали инсталацију на потезу од Милића према Гацком, али пошто невреме у Србију увек долази са запада, са наше стране, наш је интерес да заштитимо браћу и сестре у Србији,  да попунимо тај простор”, закључио је Пашалић.

Категорије

Величина текста
Контраст