Saopštenja Ministarstva Aktivnosti ministra

Dogovorena realizacija zajedničkog projekta automatske protivgradne zaštite Republike Srpske i Srbije

Republika Srbija i Republika Srpska realizovaće zajednički projekat automatske protivgradne zaštite u slivu reke Drine, čija će ukupna vrednost iznositi oko milion evra, dogovoreno je danas na sastanku ministara poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Republike Srpske, Branislava Nedimovića i Borisa Pašalića.

Ovaj projekat će biti realizovan 2020. godine, a za mesec dana ćemo potpisati Sporazum o implementaciji, izjavio je ministar Nedimović i istakao da će direktnu korist imati poljoprivredni proizvođači u Srbiji, najviše oni koji žive uz Drinu.

 „Vlada Republike Srbije će Vladi Republike Srpske pomoći da implementira ovaj sistem koji će biti ukupne vrednosti oko milion evra“, kazao je Nedimović i precizirao da je danas dogovoren zajednički projekat automatske protivgradne zaštite koji će biti implementiran na prostoru Republike Srpske, od Milića, odnosno Vlasenice do Gacka.

„Tamo ćemo, na bazi zajedničkog sporazuma koji smo dogovorili, sa 25 – 30 automatskih protivgradnih stanica braniti prostor koji se nalazi uz Drinu, gde smo  imali najviše problema prethodnih godina“, naveo je Nedimović nakon sastanka sa Pašalićem koji je održan u Gradskoj upravi Sremska Mitrovica.

Nedimović je ukazao na problem koji se odnosi na to što već 30 godina ne postoje sporazumi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije oko načina upravljanja protivgradnim raketama, i dodao da je danas dogovoreno kako da se to pitanje reši u skladu sa postojećom regulativom.

Nedimović je naglasio da je dobro je što je institucija koja se u Republici Srpskoj bavi protivgradnom zaštitom na takvom nivou osposobljenosti u smislu opreme da može sve lako da se sinhronizuje i da ne bude apsolutno nikakvih problema.

Nedimović  je rekao i da dva ministarstva imaju odličnu saradnju, te da sve što dogovore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ministarstva će nastaviti da implementiraju.

Ministar Pašalić se složio da je pitanje protivgradne zaštite najvažnije za obe zemlje i  ocenio da se radi o dobroj inicijativi, dodajući da je Republika Srpska u taj sistem prethodnih godina uložila značajna sredstva.

„Sa aspekta poljoprivrede u poslednjih deset godina imali smo samo dve, uslovno rečeno, normalne godine, jer su često bile godine sa gradom i naprosto moramo da se branimo. Mi ćemo da instaliramo oko 230 automatskih protiivgradnih lansera. Tačno je da nismo planirali instalaciju na potezu od Milića prema Gackom, ali pošto nevreme u Srbiju uvek dolazi sa zapada, sa naše strane, naš je interes da zaštitimo braću i sestre u Srbiji,  da popunimo taj prostor“, zaključio je Pašalić.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast