Саопштења Министарства

Договорено јачање сарадње у области пољопривреде Србије и земаља Покрета несврстаних

Потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић састао се са делегацијама Ирака, Индије, Сирије и Екваторијалне Гвинеје са којима је договорено додатно јачање сарадње и реализација заједничких пројеката у области аграра, као и даљи разговори о извозу наше хране на та тржишта.

Планирано је да већ током наредног месеца српска делегација отпутује у Багдад, а након састанка са председником Гане одржаног током обележавања 60 година од првог самита Покрета несврстаних у Београду договорено је да се министру пољопривреде Гане упути позив за посету Србији.

Такође, позив да дође у нашу земљу и упозна се са потенцијалима српске пољопривреде и могућностима за међусобну сарадњу, биће упућен и министру пољопривреде Сирије, а након састанка са министром спољних послова те земље.

Министар Недимовић састао се са министром спољних послова Ирака Фуадом Хусеином. Након 40 година изостанка српских пољопривредних производа са тржишта Ирака, два министра су договорила да већ током наредног месеца наша делегација отпутује у Багдад са циљем унапређења робне размене.

Наиме, на молбу ирачке делегације, тим стручњака српског Министарства пољопривреде одлази у Ирак где ће, поред разговора о извозу наше хране, почети и рад на припреми пројеката за развој пољопривреде у тој земљи, чиме се после вишедеценијске паузе Србија поново враћа на тај простор.

Српски експерти ће бити ангажовани на изради стратегијских докумената за развој аграра Ирака, али и у разговорима по питању сарадње у свим другим секторима пољопривреде.

Делегације Индије, Сирије и Екваторијалне Гвинеје су исказале велику заинтересованост за српским пољопривредним производима, као и искуствима Србије у управљању пољопривредним земљиштем и пољопривреде уопште.

На састанку са министарком спољних послова Индије, договорено је и додатно јачање сарадње у производњи пољопривредне механизације и трактора, као директне последице све веће тражње и интересовања афричких земаља за ту област српске индустрије.

Потенцијали за унапређење сарадње су извоз јагодичастог и бобичастог воћа на тржиште Индије, размена искустава у области пољопривредних наука и технологија, упознавање са захтевима тржишта, стандардима квалитета и безбедности хране, подршка за инвестирање индијског капитала у сектор пољопривреде Србије и др.

 

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст