Саопштења Министарства

Дроновима против илегалних усева дувана

Фитосанитарној инспекцији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије донирана су четири дрона и пратећа опрема које ће инспектори користити за сузбијање нелегалне производње дувана, као и за друге послове из своје надлежности.

Вредност донације је близу 1,2 милиона динара, а уз помоћ ових дронова, инспектори фитосанитарне инспекција ће знатно ефикасније надгледати засаде дувана широм Србије чак и тамо где је отежан надзор због величине парцела или конфигурације терена.

Дронови, које је донирала компанија Japan Tobacco International (JTI), користиће се за ваздушни надзор засада дувана, као и других пољопривредних култура, чији нелегални узгој наноси штету буџету и државној аграрној политици.

„Србија из године у годину бележи раст производње у већини сектора, тако да ћемо ову годину завршити са извозом већим од пет милијарди долара”, изјавио је државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић.

Махмутовић је истакао да пољопривредна производња значајним делом јача захваљујући подршци коју пољопривредници добијају у виду субвенција.

Са растом производње, расту и износи подстицаја, али и покушаји да се субвенције стекну на нелегалан начин. Због тога су нам од изузетног значаја и јачање капацитета и контроле примене субвенција“, казао је Махмутовић.

Махмутовић је рекао да је у сектору производње дувана ова тема посебно занимљива, јер се ради о производњи која је контролисана и у том смислу рад инспекције на терену је сталан.

Ова вредна донација учиниће наше колеге ефикаснијим и бржим, што ће додатно утицати на буџет. Колико је то значајан сегмент нашег рада говори и податак, за текућу годину, да смо захваљујући спречавању илегалне производње дувана на више од 80 хектара спречили да буџет Републике Србије буде оштећен у износу од 1.354.860.000 динара или 11,58 милиона евра по основу спреченог избегавања плаћања акцизе и ПДВ-а на резани дуван који се могао произвести на овим површинама“, нагласио је Махмутовић.

„У последњих пет година уништено је 793 тона нелегално узгојеног дувана, док је количина нелегалних засада дувана смањена за 90 одсто, чиме је спречена потенцијална штета за буџет од чак 453 милиона евра. Ово је једна у низу активности које спроводимо као партнер Владе и државних органа на превенцији нелегалне трговине дуваном и дуванским производима и очувању одрживог легалног узгоја“, закључио је Горан Пекез, директор корпоративних послова и комуникација Japan Tobako Interancional за Западни Балкан. 

Категорије

Величина текста
Контраст