Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

ЕК: Одличан одзив на ИПАРД позиве у Србији

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић састао се данас у Новом Саду са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и генералним директором за пољопривреду и рурални развој Мариом Милучевим који су истакли да је одзив српских пољопривредних произвођача на ИПАРД позиве одличан, као и да је Србија направила велики напредак у пољопривреди.

Фабрици и Милучев посетили су штанд Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде на 85. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду где је данас организован ЕУ дан.

Министар Недимовић је рекао да очекује да ћемо до половине јуна имати потписане прве уговоре са српским пољопривредницима када је у питању ИПАРД.

Недимовић је истакао да је за нас данас јако важан дан, пре свега због извештаја Европске комисије који је по први пут врло позитиван у односу на раније када је реч о пољопривреди.

Министар је подсетио да су већ расписана и затворена два позива која се односе на куповину нове механизације и опреме и куповину трактора, као и да је стигло 500 захтева.

Недимовић се нада да ће следеће недеље бити потписан финансијски споразум са Европском комисијом и  да ћемо у првих 10 до 15 дана јуна имати потписане прве уговоре са српским пољопривредницима.

„Ја се захваљујем Европској комисији која нам је помогла у овоме и сада можемо слободно да кажемо да је Србија део заједничке пољопривредне политике Европске уније”, закључио је Недимовић.

Шеф Делегације Европске уније Сем Фабрици похвалио је рад министра Недимовића када је у питању ИПАРД и рекао да ће Европска унија финансијски подржати тај програм бесповратном помоћи од 175 милиона евра.

“Желео бих да похвалим рад министра и читавог тима који су заиста врло вредно радили да након неколико година овај програм постане успешан и почне да се реализује. Вредност ИПАРД-а износи 175 милиона евра бесповратне помоћи и тај фонд, заједно са приватним и јавним фондовима ће поспешити инвестиције и очекује се да ће износити 400 милиона евра“, рекао је Фабрици.

Фабрици је казао да је Србија већ направила одређене напретке када је реч о пољопривреди.

„Протеклих година извоз производа у Европску унију се удвостручио тако да смо ми уверени да ће овај пројекат помоћи да се још више ојачају капацитети Србије и да ће овим програмом пољопривредници добити нове вештине и повећане капацитете”, рекао је Фабрици.

Милучев је такође честитао министру Недимовићу због чињенице да у Србији ипак креће ИПАРД, додајући да је одзив на ИПАРД позиве у Србији – одличан.

Милучев је напоменуо да је у питању помоћ у износу од 175 милиона евра која долази из европског буџета и ако се узме у обзир и помоћ из буџета Србије, то је преко 230 милиона евра, као и приватни део где је учешће корисника подносиоца захтева, то ће бити значајан износ.

Током ЕУ дана на штанду МПШВ су представљени актуелни ИПА пројекти у области пољопривреде који се реализују уз подршку ЕУ, а у организацији МПШВ је одржана и конференција „ИПАРД II у Србији – искуства и нове могућности“.