Саопштења међународне сарадње

ЕУ подршка унапређењу фитосанитарног сектора у Србији

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Пољопривредна стручна служба Сомбор организовали су представљање резултата пројекта у оквиру кога је Европска унија финасирала набавку опреме за тестирање биљних сорти у Републици Србији у износу од 483.558 евра.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић истакао је важност модернизације пољопривредне производње у Србији те се захвалио Европској унији на великој помоћи у унапређењу фитосанитарног сектора.

“Изразио бих своју захвалност делегацији ЕУ која је конкретним активностима и финансијском подршком која је вредна готово 500 хиљада евра, подржала опремање не само ПСС Сомбор, него и Пољопривредног факултета Универзитета у Београду – огледно поље Радмиловац, Пољопривредног факултета Универзитета у Новом Саду – огледно поље Сремски Карловци и Института за воћарство Чачак“, рекао је Радошевић.

С тим у вези, Радошевић је на догађају коме је присуствовао и представник Делегације ЕУ у Србији, Никола Бертолини, навео да су осим комбајна, сејалица и расхладних комора које је ПСС набавила захваљујући подршци ЕУ у оквиру истог пројекта набављена и три воћарско виноградарска трактора.

Корисник пројекта ,,Набавка опреме за тестирање биљних сорти“ је Управа за заштиту биља Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Овом пројекту је претходио твининг пројекат Јачање капацитета фитосанитарног сектора у области признавања биљних сорти укључујући и овлашћене организације“ који је завршен у априлу 2019. године и чији је буџет износио 800.000 евра који су, такође, у потпуности били финансирани од стране ЕУ.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст