Saopštenja međunarodne saradnje

EU podrška unapređenju fitosanitarnog sektora u Srbiji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivredna stručna služba Sombor organizovali su predstavljanje rezultata projekta u okviru koga je Evropska unija finasirala nabavku opreme za testiranje biljnih sorti u Republici Srbiji u iznosu od 483.558 evra.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević istakao je važnost modernizacije poljoprivredne proizvodnje u Srbiji te se zahvalio Evropskoj uniji na velikoj pomoći u unapređenju fitosanitarnog sektora.

“Izrazio bih svoju zahvalnost delegaciji EU koja je konkretnim aktivnostima i finansijskom podrškom koja je vredna gotovo 500 hiljada evra, podržala opremanje ne samo PSS Sombor, nego i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu – ogledno polje Radmilovac, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu – ogledno polje Sremski Karlovci i Instituta za voćarstvo Čačak“, rekao je Radošević.

S tim u vezi, Radošević je na događaju kome je prisustvovao i predstavnik Delegacije EU u Srbiji, Nikola Bertolini, naveo da su osim kombajna, sejalica i rashladnih komora koje je PSS nabavila zahvaljujući podršci EU u okviru istog projekta nabavljena i tri voćarsko vinogradarska traktora.

Korisnik projekta ,,Nabavka opreme za testiranje biljnih sorti” je Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ovom projektu je prethodio tvining projekat Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije” koji je završen u aprilu 2019. godine i čiji je budžet iznosio 800.000 evra koji su, takođe, u potpunosti bili finansirani od strane EU.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast