Саопштења међународне сарадње

ЕУ пружа подршку Србији у унапређењу управљања шумама као доприносу ублажавања климатских промена

Свечана конференција поводом отварања твининг пројекта „Унапређење управљања шумама у Србији као допринос ублажавању климатских промена и прилагођавању на измењене климатске услове“ одржана је данас, 22. јуна у Клубу народних посланика у комбинацији са онлајн учешћем и присуством путем Zoom платформе.

Овај пројекат који финансира Европска унија са буџетом од милион евра спроводи конзорцијум Аустрије и Словачке заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије − Управом за шуме. Партнери из држава чланица су Аустријски савезни завод за шуме и Аустријски истраживачки центар за шуме, Савезно министарство пољопривреде, региона и туризма Аустрије, Аустријске савезне шуме, Аустријска агенција за животну средину, Министарство пољопривреде и руралног развоја Словачке и Национални шумарски центар Словачке. Институција корисница овог пројекта је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије институција корисница овог пројекта − Управа за шуме.

Свечану конференцију отворио је господин Јозеф Турок, стални твининг севетник, након чега се присутнима обратила госпођа Ведрана Илић, помоћник министра, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Присутнима су добродошлицу пожелели и госпођа Сабина Кројсенбрунер, заменик амбасадора Аустрије у Србији, , Њ.E. господин Федор Росоха, амбасадор Словачке Републике у Републици Србији и господин Сакеларис Хурдас, шеф III сектора операција у Делегацији Европске уније у Републици Србији. Конференцији су присуствовали и представници надлежних институција Аустрије, Словачке и Србије.

Присутнима су се такође обратили госпођа Марија Патек, генерална директорка за шумарство и одрживост у Савезном министарству пољопривреде, региона и туризма Аустрије и господин Михал Томчик, генерални директор за шумарство и дрво у Министарству пољопривреде и руралног развоја Словачке, који су говорили о сарадњи између њихових држава и Србије у области одрживог управљања шумама.

У другом делу конференције, господин Саша Стаматовић, вођа пројекта из државе кориснице, в.д. директор Управе за шуме у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије говорио је о управљању шумама у Србији, изазовима и перспективама на путу ка приступању ЕУ. Господин Петер Мајер, вођа пројекта из државе чланице, директор Аустријског савезног завода за шуме и Аустријског истраживачког центра за шуме информисао је публику о креирању ЕУ и међународне политике у области шумама и управљања шумама. Господин Борис Грегушка, главни државни саветник, Министарство пољопривреде и руралног развоја Словачке пренео је лекције које je Словачка савладала у процесу приступања ЕУ. Пројекат су представили господин Јозеф Турок, стални саветник за твининг и госпођа Љиљана Совиљ, стални саветник за твининг из државе кориснице.

Циљ овог двогодишњег Твининг пројекта који финансира ЕУ са буџетом од 1.000.000 евра је пружање подршке Републици Србији у јачању капацитета шумарског сектора и спровођењу обавеза које произилазе из стандарда и прописа ЕУ у области шумарства и сродних области. Подршка се првенствено доноси на тржиште дрвета, информациони систем за субвенције у шумарству, еколошку мрежу Натура 2000 и биоекономију. Овај пројекат ће допринети ублажавању климатских промена и прилагођавању на измењене климатске услове уз поштовање начела Европског зеленог договора. Пројектно партнерство чине Аустрија као водећа држава чланица, Словачка као млађи партнер и Србија као земља корисница. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде има централну улогу у спровођењу пројекта у Србији. Пројекат је започео 11. јануара 2021. године.

Категорије

Величина текста
Контраст