Саопштења Министарства

ЕУ пружила подршку Републици Србији у унапређењу управљања шумама

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Вељко Одаловић отворио је данас, на Међународни дан шума, завршну конференцију твининг пројекта Европске уније „Унапређење управљања шумама у Србији као допринос ублажавању климатских промена и прилагођавању на измењене климатске услове“.

Присутнима су добродошлицу на конференцији пожелели Њ.E. господин Кристијан Ебнер, амбасадор Републике Аустрије у Републици Србији, Њ.E. господин Федор Росоха, амбасадор Словачке Републике у Републици Србији и представници Делегација Европске уније у Републици Србији.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде имало је централну улогу у спровођењу овог пројекта у Србији. Двогодишњи твининг пројекат који финансира ЕУ са буџетом од милион евра спроводио се са циљем да пружи подршку Републици Србији у јачању капацитета шумарског сектора и спровођењу обавеза које произилазе из стандарда и прописа ЕУ у области шумарства и сродних области. Пројектно партнерство чине Аустрија као водећа држава чланица, Словачка као млађи партнер и Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније, као уговарачко тело из Србије.

 Државни секретар Одаловић је приликом свог обаћања присутнима нагласио значај шума и шумарског сектора као и да су твининг пројекти од суштинског значаја за размену искустава и изградњу дугорочних партнерстава између институција, али и међу људима.

Вођа пројекта и директор Управе за шуме Саша Стаматовић је истичући кључне резултате твининг пројекта изјавио да  су у програму обуке у оквиру пројекта учествовали креатори политике, запослени у сектору шумарства, па и мали сопственици шума, што је од изузетне важности.

Експерти који су били ангажовани на пројекту помогли су Управи за шуме да изради Мапу пута за национални шумарски програм, као и да успостави циклус шумарске политике путем јавних консултација. Заједнички рад и активности довели су и до унапређења постојећег система субвенција који се користи у Србији. Поред тога, експерти су дали препоруке за усклађивање српских правних прописа са системом трговине дрветом у Европској унији.

Конференцији су присуствовали и креатори политика, запослени у сектору шумарства и друге заинтересоване стране у области одрживог газдовања шумама у Србији, представници дипломатског кора и стручњаци из надлежних институција Аустрије и Словачке који су изнели своје виђење сарадње у области одрживог газдовања шумама.

Затварање конференције обележено је потписивањем Меморандума о разумевању између директора Института за шумарство из Србије, Истраживачког центра за шуме из Аустрије и Националног шумарског центра Словачке.

Категорије

Величина текста
Контраст