Saopštenja Ministarstva i najave

EU pružila podršku Republici Srbiji u unapređenju upravljanja šumama

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Veljko Odalović otvorio je danas, na Međunarodni dan šuma, završnu konferenciju tvining projekta Evropske unije „Unapređenje upravljanja šumama u Srbiji kao doprinos ublažavanju klimatskih promena i prilagođavanju na izmenjene klimatske uslove“.

Prisutnima su dobrodošlicu na konferenciji poželeli NJ.E. gospodin Kristijan Ebner, ambasador Republike Austrije u Republici Srbiji, NJ.E. gospodin Fedor Rosoha, ambasador Slovačke Republike u Republici Srbiji i predstavnici Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede imalo je centralnu ulogu u sprovođenju ovog projekta u Srbiji. Dvogodišnji tvining projekat koji finansira EU sa budžetom od milion evra sprovodio se sa ciljem da pruži podršku Republici Srbiji u jačanju kapaciteta šumarskog sektora i sprovođenju obaveza koje proizilaze iz standarda i propisa EU u oblasti šumarstva i srodnih oblasti. Projektno partnerstvo čine Austrija kao vodeća država članica, Slovačka kao mlađi partner i Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije, kao ugovaračko telo iz Srbije.

 Državni sekretar Odalović je prilikom svog obaćanja prisutnima naglasio značaj šuma i šumarskog sektora kao i da su tvining projekti od suštinskog značaja za razmenu iskustava i izgradnju dugoročnih partnerstava između institucija, ali i među ljudima.

Vođa projekta i direktor Uprave za šume Saša Stamatović je ističući ključne rezultate tvining projekta izjavio da  su u programu obuke u okviru projekta učestvovali kreatori politike, zaposleni u sektoru šumarstva, pa i mali sopstvenici šuma, što je od izuzetne važnosti.

Eksperti koji su bili angažovani na projektu pomogli su Upravi za šume da izradi Mapu puta za nacionalni šumarski program, kao i da uspostavi ciklus šumarske politike putem javnih konsultacija. Zajednički rad i aktivnosti doveli su i do unapređenja postojećeg sistema subvencija koji se koristi u Srbiji. Pored toga, eksperti su dali preporuke za usklađivanje srpskih pravnih propisa sa sistemom trgovine drvetom u Evropskoj uniji.

Konferenciji su prisustvovali i kreatori politika, zaposleni u sektoru šumarstva i druge zainteresovane strane u oblasti održivog gazdovanja šumama u Srbiji, predstavnici diplomatskog kora i stručnjaci iz nadležnih institucija Austrije i Slovačke koji su izneli svoje viđenje saradnje u oblasti održivog gazdovanja šumama.

Zatvaranje konferencije obeleženo je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između direktora Instituta za šumarstvo iz Srbije, Istraživačkog centra za šume iz Austrije i Nacionalnog šumarskog centra Slovačke.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast