Саопштења Министарства

FAO спреман да помогне Србији у санацији штета од поплава

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић састала се данас са регионалним представником FAO за Европу и Централну Азију Владимиром Рахмањиновим у FAO представништву у Будимпешти.

Тема састанка био је наставак преговора које је Танасковић водила приликом посете Риму и Организацији Уједињених нација за храну и пољопривреду (FAO) где се састала са генералним директором FAO-a Ћу Донгјуом, када је и отворила тему помоћи у санацији штете на пољопривредним газдинствима услед поплава које су задесиле нашу земљу током претходног месеца.

Представник регионалне канцеларије Рахмањинов је саопштио да је FAO спреман да у оквиру Програма техничке помоћи за хитан одговор издвоји 300.000 евра као помоћ Србији и најугроженијим општинама да обнове производњу.

Одвојена средства биће усмерена на 10 најугроженијих општина, 250 пољопривредних газдинстава, а приоритет ће имати пољопривредна газдинства која су претрпела највећу штету на усевима, земљишту, пластеницима, семену, као и она газдинства чији су носиоци жене и млади, што је у складу и са СДГ Циљевима одрживог развоја УН.

Помоћ коју FAO издваја нашој држави од великог је значаја као први вид помоћи након овогодишњих обилних падавина које су нанеле велику штету Србији и треба да буде први импулс осталима који би желели да следе пример.

Током посете  FAO представништву министарка Танасковић је потписала Програмски оквир за Републику Србију за период од 2022. до 2025. године којим се утврђују приоритетна подручја према којима ће FAOусмерити своју подршку у партнерској сарадњи са земљом чланицом, а која подразумева обједињавање најбољих иновативних пракси и глобалних стандарда са домаћом и регионалном експертизом.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст