Saopštenja poljoprivredne politike

HOMOLJSKI MED PRVI PUT NA POLICAMA VELETRGOVCA

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kompanija METRO Cash & Carry Srbija započela je program razvoja i promovisanja domaćih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. Zahvaljujući ovoj inicijativi, prvi put se na policama jednog veletrgovca našao poznati Homoljski med, koji je sertifikovan i od nedavno ima ovlašćene proizvođače koji su u procesu kontrole i sertifikacije.

„Zaštita geografskog porekla doprinosi izgradnji identiteta naših proizvoda i stvaranje njihove dodate vrednosti, koja omogućava  proizvođaču da ostvari bolji plasman, višu cenu proizvoda, viši nivo poverenja kupaca, što direktno doprinosi ostvarivanju jednog od prioritetnih ciljeva poljoprivredne politike, a to je podizanje nivoa konkurentnosti domaće proizvodnje. Upravo  je odluka METRO-a da na svojim policama ponudi i proizvode sa geografskim poreklom izuzetna prilika za promociju naših tradicionalnih proizvoda, kao i šansa za naše proizvođače da pronađu svoje mesto na sve zahtevnijem tržištu hrane. Oznake geografskog porekla, istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje, a Srbija, kao zemlja geografskih i klimatskih različitosti, bogata gastronomskim i kulturnim nasleđem, ima ogroman potencijal u ovom segmentu“, izjavio je Branislav Raketić, šef odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

On dodaje da je strateško opredeljenje Ministarstva poljoprivrede u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije da intenzivno radi na povećanju konkurentnosti, kako bi srpska poljoprivreda prerasla iz sirovinske baze u sektor koji proizvodi visokokvalitetne prehrambene proizvode, prepoznatljive kako na domaćem, tako i na evropskom tržištu.

„Domaći proizvodi sa geografskim poreklom se izdvajaju kvalitetom i zaslužuju da budu deo ponude METRO-a. Istovremeno, proizvođačima je potrebna pomoć pri sertifikaciji i organizaciji za plasman i mi im možemo pomoći u tome. Nudimo im svoje svetsko i domaće iskustvo, savetujemo ih u celokupnom procesu, u čemu izuzetan doprinos daje sjajan tim Ministarstva poljoprivrede. Rezultat je ponuda najboljeg iz Srbije. Dodatno, lokalni proizvodi su veoma značajni za sve aktuelnije pitanje održivosti, jer se kupovinom ovih proizvoda odlučujemo za razvoj lokalne ekonomije, korišćenje lokalnih resursa, čime se ujedno smanjuju troškovi. To takođe znači da ulažemo u domaći kvalitet, pomažemo da postane vidljiviji i da se nađe u ugostiteljskim objektima, ali i na trpezama širom Srbije“, smatra André Rinnensland, generalni direktor METRO Cash & Carry Srbija.

Homoljski med proizvode pčelari udruženi u pčelarsku zadrugu, koji se bave proizvodnjom meda u Istočnoj Srbiji. Ovaj proizvod sa zaštićenim imenom porekla, prvi je koji će se naći na policama METRO-a, a u toku su pripreme sa brojnim proizvođačima, koji će takođe prvi put dobiti priliku da budu deo ponude velikog trgovinskog lanca, koji sarađuje sa ugostiteljskim sektorom i malim i nezavisnim trgovinama.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast