Саопштења Министарства

Илић: Надлежне институције посвећене превазилажењу изазова на путу ка ЕУ

На путу Републике Србије ка чланству у ЕУ налазе се бројни изазови и Влада Републике Србије, као и надлежне институције раде на испуњавању неопходних предуслова за превазилажење тих изазова, изјавила је помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Ведрана Илић.

Илић је на националној конференцији „Постигнути резултати и будући изазови у оквиру преговарачког Поглавља 12“ навела да процес преговора до пуноправног чланства подразумева пре свега институционално и организационо прилагођавање за спровођење европских политика и прописа.

„Процес подразумева и  правовремену и адекватну информисаност и припремљеност целокупног друштва и привредних субјеката за економске и све друге активности, како би били равноправни и конкурентни  актери са осталим члановима велике европске породице, који баштине предности јединственог тржишта ЕУ“, истакла је Илић.

Илић је подсетила да је пре нешто мање од две године усвојен француски предлог нове методологије преговора и Република Србија је прихватила усвојену методологију и прилагодила своју преговарачку структуру, како организационо тако и садржајно истој.

Тако је захтевно Поглавље 12 – безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика постало део кластера 5 – Ресурси, пољопривреда и кохезија. Поред ПГ 12 ту се налазе и Поглавље 11 – Пољопривреда и рурални развој, Поглавље 13 – Рибарство, као и Поглавље 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената и Поглавље 33 – Финансијске и буџетске одредбе.

Илић је објаснила да је Поглавље 12 једно од најзахтевнијих поглавља у оквиру правних тековина ЕУ, и то како са аспекта организације  и рада  надлежних институција Републике Србије, тако и са аспекта прилагођавања и рада субјеката у пословању храном, од примарних произвођача до представника прехрамбене индустрије.

„Стога бих посебно истакла значај подршке коју смо добили  кроз ИПА 2015 пројекат „Јачање капацитета за усклађивање са правним тековинама ЕУ у области пољопривреде, руралног развоја, безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике“, рекла је Илић.

Кроз имплементацију пројекта подржане су бројне активности у оквиру Поглавља 11 и Поглавља 12 везане за процес преговора.

„Имајући у виду нове стратешке приступе у креирању политика ЕУ дефинисане кроз Зелени договор, Стратегију од поља до трпезе, Стратегију биодиверзитеа и друга стратешка документа, као и нови законодавни оквир за Заједничку пољопривредну политику ЕУ, који ће кренути да се примењује од 1. јануара 2023. године, више је него очито да  је Републици Србији неопходна даља подршка од стране ЕУ у испуњавању свих услова и обавеза у процесу преговора у области пољопривреде“, казала је Илић.

Илић је искористила прилику да се захвали Делегацији ЕУ у Београду и релевантним директоратима Европске комисије на помоћи и подршци коју Републици Србији и  Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, пружају у процесу европских интеграција почевши од CARDS програма па до ИПА и ИПАРД програма.

Категорије

Величина текста
Контраст