Саопштења Министарства и најаве

Илић: Србија очекује 1,5 милијарди долара уштеде од “Отвореног Балкана”

Помоћник министра за међународну сарадњу и ЕУ интеграције Ведрана Илић изјавила је  да Србија у наредном периоду  очекује 1,5 милијарди долара уштеде од “Отвореног Балкана” и стварања регионалног економског тржишта, те изразила очекивање да ће и остале земље приступити овој регионалној иницијативи.

Илић је учествујући на централном панелу „Јахорина економског форума“ посвећеног „Отвореном Балкану“ истакла да је циљ те иницијативе стварање регионалног економског простора, као и да је „Отворени Балкан“ намењен грађанима и привреди.

Илић је подсетила да је иницијатива “Отвореног Балкана” започела пре 30 месеци и да су јој до сада приступиле Србија, Северна Македонија и Албанија.

Та регионална иницијатива скраћује чекање на границама, пре свега камиона, убрзава кретање становника три земље који границу прелазе само са личном картом, те олакшава кретање радне снаге. нагласила је Илић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да се ради о иницијативи која пружа пуно бенефита и велике прилике земљама које јој приступе. Он је навео да веће тржиште, у овом случају од 18 до 20 милиона људи, отвара веће могућности.

У дискусији о “Отвореном Балкану” наведене су процене да би ова иницијатива могла да генерише раст бруто друштвеног производа, те да би “зелени коридори” за прелаз граница омогућили уштеду од 800 милиона евра.

Истакнуто је да превозници годишње губе 26 милиона сати због чекања на граничним прелазима у региону, што значајно поскупљује трошкове транспорта.

Дводневни “Јахорина економски форум 2022” одржава се на Јахорини под покровитељством председнице Републике Српске Жељке Цвијановић и уз помоћ Владе Српске и Савета министара, а окупио је више од 400 учесника из десетак европских земаља.

Категорије

Величина текста
Контраст