Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

ИПАРД Одбор за праћење: Србија би у новембру могла да добије зелено светло

Друго заседање Одбора за праћење имплементације претприступног програма за рурални развој за период 2014-2020. (ИПАРД Одбор за праћење), одржано је данас, 3. октобра 2017. године у Београду, а том приликом је речено да би Србија већ у новембру могла да добије зелено светло од ЕУ за почетак реализације ИПАРД средстава у износу од 175 милиона евра.

Први позиви за пољопривреднике би могли да буду објављени до децембра или јануара, саопштено је на заседању коме су осим чланова одбора, присуствовали и представници Генералног директората Европске комисије за пољопривреду и рурални развој, Делегације ЕУ у Србији, Министарства финансија, Министарства за ЕУ интеграције и Канцеларије за ревизију система управљања средствима ЕУ.

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Жељко Радошевић изјавио је да политика руралног развоја ЕУ чије ћемо темеље, путем спровођења ИПАРД II програма, заједно постављати у наредним годинама, представља алат за проблеме са којима се суочавају пољопривредни произвођачи у Србији,  нарочито они у подручјима са отежаним условима рада у  пољопривреди.

„Уколико у наредним годинама будемо ефикасни и успешно реализујемо мере ИПАРД II програма, средствима ЕУ, државе Србије и уз финансијско учешће пољопривредних произвођача, можемо очекивати око 400 милиона евра нових инвестиција у српска села“, истакао је Радошевић.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Зоран Јањатовић је рекао да ће представници ЕУ доћи у финалну ревизију у новембру и изразио очекивање да ћемо добити одобрење ЕК.

Jaњатовић је подсетио да је екстерна ревизија завршила мисију у претходних месец и по дана и да ће завршна ревизија ЕК доћи у Србију од 20.до 25. новембра.

“Извршиће проверу комплетне оперативне инфраструктуре и ми смо сигурни да ћемо добити позитивно мишљење од ЕК”, навео је Јањатовић, додајући да ће први конкурси бити припремљени и објављени у децембру или јануару.

Jaњатовић је истакао да ће тај новац постати доступан после дуго година, откада је започет процес.

Према његовим речима, инвестиције у првом циклусу ће бити у опрему и механизацију за примарну производњу и прерађивачку индустрију. Средства за прераду ће обухватити сва четири сектора – млеко, месо, воће и поврће.

Јањатовић је додао да ће пољопривредници бити до краја године интензивно информисани и да ће бити урађен и водич за пољопривреднике.

Лиам Бреслин, руководилац јединице за претприступну помоћ Генералног директората за пољопривреду и рурални развој ЕК, рекао је да ће Србија већ за две недеље предати акредитациони пакет и да очекује да ће у новембру бити добијено зелено светло.

 „Ако ревизори дају зелено светло онда бисмо потписали и финансијски споразум и до децембра или јануара бисте могли да објавите прве позиве за коришћење ИПАРД средстава“, навео је Бреслин.