Saopštenja Ministarstva

Iran zainteresovan za uvoz semenskog materijala, uljarica, kukuruza i mesa iz Srbije

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se danas u Beogradu sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahianom sa kojim je razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti poljoprivrede i podizanja nivoa robne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Iranska strana je pokazala najviše interesovanja za uvoz semenskih proizvoda, uljarica, kukuruza i mesa iz Srbije.

Ministarka Tanasković najpre je podsetila na tradicionalno dobre bilateralne odnose Srbije i Irana i još jednom se zahvalila na principijelnoj poziciji Irana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“.

Tanasković je navela da je puno poljoprivrednih proizvoda potencijalno predmet saradnje dve zemlje, kao i da je u prethodnom periodu održano više sastanaka na tu temu.

Tom prilikom razgovaralo se i o zajedničkim investicijama u oblasti proizvodnje mehanizacije, semena i stočne hrane, navela je Tanasković i izrazila nadu da će se i srpske jabuke i maline, kao i ostalo voće, što pre naći na iranskom tržištu.

Tanasković je ukazala da je uspostavljena stalna komunikacija između nadležnih službi dve zemlje koje rade na usaglašavanju sertifikata i drugih zahteva vezanih za veterinarske i fitosanitarne uslove.

Iranski ministar inostranih poslova je naglasio da tema poljoprivrede ima veliki značaj za saradnju dve zemlje, kao i da je „podugačka lista“ mogućnosti i proizvoda za međusobnu saradnju.

Šef iranske diplomatije Abdolahian je preneo ministarki Tanasković pozdrave njenog iranskog kolege, ministra poljoprivrede i uputio joj poziv da poseti Iran.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast