Саопштења Министарства

Италијанска компанија „Rigоni di Аsiаgiо“ улаже у органску производњу у Неготину

2

Италијанска компанија „Rigоni di Аsiаgiо“ засноваће органску производњу лешника на 190 хектара у општини Неготин. Компанија планира да у будућности закупи 3.000 хектара на том подручју, чија би укупна вредност инвестиција могла да износи од 20 до 30 милиона евра. Уговор о закупу пољопривредног земљишта у државној својини данас су потписали министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић, генерални директор те компаније Андреа Ригони и пољопривредни произвођачи.

Министар Богосављевић Бошковић је указала на значај ове инвестиције за целокупну српску пољопривреду, подсетивши да је ширење органске производње у Србији један од стратешких циљева.

„Осим ширења засада, планирана и изградња прерађивачких капацитета на том подручју и извоз производа са ознаком географског порекла у Европу и свет. Италијанска инвестиција значајна и за локалне пољопривредне произвођаче који ће бити у прилици да уђу у кооперацију и шире своју органску производњу“, рекла је министар Богосављевић Бошковић.

3

Према речима министра, важно је да се такве инвестиције реализују не само у Неготину, већ и у целом борском округу.

Председник општине Неготин Јован Миловановић подсетио је да пољопривредно земљиште обухвата 65 одсто територије те општине и да тај крај има изузетне услове за развој пољопривредне и прерађивачке производње.

Миловановић је напоменуо да је уговор о закупу пољопривредног земљишта у државој својини са компанијом „Rigоni di Аsiаgiо“ потписан на 20 година, са могућношћу продужавања за још 20 година, а да је цена годишњег закупа тих 190 хектара 65.000 евра. У наредним годинама ће бити узгајане и друге врсте воћа – кајсија, вишња, малина.

Категорије

Скорашњи чланци

Величина текста
Контраст