Саопштења Министарства

Изградња 25 аутоматских противградних станица за додатну заштиту подручја Западне Србије

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и министар пољопривреде Републике Српске Борис Пашалић потписали су данас у Београду меморандум којим је предвиђено да Србија финансира изградњу 25 аутоматских противградних станица у подрињском делу Републике Српске.

Реализација заједничког пројекта аутоматске противградне заштите у сливу реке Дрине омогућиће додатну противградну заштиту и за пољопривредне произвођаче у Србији, а посебно дела Западне Србије који је најчешће погођен градом.

Министар Недимовић је објаснио да Србија улаже у противградни систем преко Дрине јер има интерес да дејством са леве обале реке заштити пољопривреду на својој територији.

Министар је указао да постоји проблем са противградном заштитом западног дела Србије, јер систем из старе СФРЈ више не функционише па су простори уз Дрину, попут Малог Зворника, Бајине Баште, Љубовије и осталих места увек били изложени граду.

Са друге стране, Република Српска није имала сопствени интерес за покривањем системом противградне заштите тог подручја, па је Србија иницирала потписивање овог споразума, додао је Недимовић.

Како је нагласио, детаљи система, који ће се протезати од Зворника до Руда и уз 25 противградних станица имати и 10 антенских стубова за комуникацију, биће утврђени у студији а прелиминарна процена је да ће инвестицијa која ће бити плаћена из буџета Републике Србије бити од 700.000 евра до 800.000 евра.

„Ми на овај начин бранимо овај део Србије који је највише био изложен граду у последњих десет година“, нагласио је Недимовић.

Министар очекује да ће аутоматски систем противградне заштите бити спреман да дејствује следеће сезоне и додао да на том терену на противградној заштити ништа није рађено 30 година. .

Министар Пашалић је истакао да неће бити проблема око земљишта за овај систем јер ће он бити постављен на земљишту које контролишу „Шуме Републике Српске“ и додао да би део система могао бити изграђен већ до краја ове године.

„Локације смо одредили, можемо веома брзо да уђемо у инсталацију тих система и очекујем да до краја године може да буде инсталирано неколико лансера“, рекао је Пашалић и додао да ће нове станице бити део противградног система Републике Српске.

 

 

Категорије

Величина текста
Контраст