Saopštenja ruralni razvoj

Izmena i dopuna Elaborata o zaštiti oznake geografskog porekla „SREMSKI KULEN“

Industrija mesa „Srem“ iz Šida, 1992. godine je registrovala oznaku geografskog porekla Sremski kulen, a postupak proizvodnje definisan Elaboratom  je više prilagođen industrijskom načinu proizvodnje sremskog kulena. U međuvremenu, IM „Srem“ iz Šida je prestala sa radom, a ostali industrijski objekti za preradu mesa na teritoriji Srema ne izrađuju ovaj tradicionalni proizvod. Otuda, postoji potreba da se Sremski kulen „vrati“ malim tradicionalnim/zanatskim proizvođačima, što je bio i osnovni motiv za podnošenje zahteva za izmenu i dopunu  „Elaborata o zaštiti oznake geografskog porekla SREMSKI KULEN“, od strane proizvođača Sremskog kulena.

Izmenom i dopunom „Elaborata o zaštiti oznake geografskog porekla SREMSKI KULEN“ uvaženi su svi elementi specifičnosti i tradicije proizvodnje koji su doprineli stvaranju proizvoda koji je prepoznatljiv, ne samo u Srbiji, već i u zemljama regiona.

Tekst izmene i dopune „Elaborata o zaštiti oznake geografskog porekla SREMSKI KULEN“ možete pogledati ovde.

Za dodatne informacije možete da kontaktirate kolege iz Grupe za unapređenje kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda:

Branislav Raketić, b.raketic@mpzzs.gov.rs

Snežana Kumbarić, snezana.kumbaric@mpzzs.gov.rs

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast