ИПАРД 2019 радионица

Извештај са TAIEX радионице под називом: „Припрема и подршка потенцијалним локалним акционим групама у оквиру ИПАРД-а“

1. и 2. октобра 2019. године у Крагујевцу је одржана радионица под називом: „Припрема и подршка потенцијалним локалним акционим групама у оквиру ИПАРД-а“, коју је организовао TAIEX – Инструмент Европске комисије за техничку помоћ и размену информација у сарадњи са Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Радиница је одржана са циљем дефинисања активности које могу бити подржане из средстава Мере 9 – Техничке помоћи за припрему и успостављање Локалних акционих група (ЛАГ-ова) и израду локалних стратегије руралног развоја, а како би исти касније били спремни да се пријаве за LEADER меру у оквиру ИПАРД II Програма.

Своја искуства у спровођењу ове мере у оквиру ИПАРД програма учесницима радионице пренели су  експерти из Естоније, Бугарске, Хрватске и Турске.

Радионици је присуствовало 89 учесника: представници Управљачког тела и ИПАРД Агенције министарства пољопривреде, Министарства финасија, Европске комисије (DG AGRI), локалних самоуправа, као и представници потенцијалних локалних акционих група. Присуствовали су и представници Регинална Агенција за економски развој Шумадије и Поморавља која је била локални Координатор организације наведеног скупа.

Другог дана радионице организована је теренска посета потенцијалној Локалној акционој групи „Левач“чије је седиште у селу Опарић општина Рековац. Радни део организован је у сали манастира Прерадовац у Опарићу,  а учесници радионице обишли су и две винарије на територији ове општине, винарију „Милетић“ и винарију „Ластар“,  чији власници су и чланови ЛАГ-а.

 

Категорије

Величина текста
Контраст