Саопштења Министарства

МАЛИНА И БОРОВНИЦА ЗА ТУРСКУ

Београд 14.01.2021. Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић, државни секретар и директор Управе за зашиту биља Небојша Милосављевић разговарали су данас у Београду у седишту Турске развојене агенције ТИКА и директорком за Србију госпођом Çаглом Гултекин Тосбат о досадашњој сарадњи и плановима будуће сарадње. Акценат у разговорима био је на могућим заједничким пројекатима у области сточарства и воћарства. Уз оцену да је досадашња сарадња била јако успешна закључено је и договорено да обе стране посвећено раде и делују на конкретизацији изложених идеја и пројеката у будућности. Нарочито се разговарало о конкретним потезима у циљу реализације сарадње по питању пласамана малине и боровнице као и поризводњи индустријске јагоде о чему су недавно разговарала два министра на састанку у Анкари.

Србија је 2019. године извезла 2530 тона у вредности 7,2 милиона евра. „У Србији је бровница заступљена на 1612 хектара у 2019 години, а 2020. очекујемо много већу производњу и површине јер је значајан број произвођача уложио у засаде боровница, а ми као ресорно Министарство субвенционишемо овакве инвестиције“.

Махмутовић је овом приликом рекао да очекује даљи раст извоза воћа и подсетио да су у последње три године такође забележени добри резултати када је у питању извоз малине па је према последњим подацима извоз српког стратешког воћа премашио 215 милиона евра у 2019. години. Имајући у виду добру цену проузроковану високом тражњом у свету за очекивати је још бољи резултат у 2020. години.

Категорије

Величина текста
Контраст