Саопштења Министарства и најаве

Мартиновић на Новосадском сајму пољопривреде угостио делегације Република Малави и Габон, које су потенцијално тржиште за српске производе

        “Новосадски сајам пољопривреде је за нашу земљу једна од најзначајнијих привредних манифестација. Овај традиционални сајам осликава српску пољопривреду. Поносни смо због могућности да наши грађани и произвођачи представе своје производе и свој рад посетиоцима из региона, Европе, па и света. Сама чињеница да 47 одсто целокупне српске пољопривредне производње заврши на веома захтевном европском тржишту, које броји око 500 милиона становника, говори у прилог томе да наши привредници имају капацитета и да њихови производи пролазе веома високе и строге критеријуме који се односе на безбедност и квалитет хране”, истакао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић на 91. међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, након што је са делегацијом Републике Малави, обишао халу “Мастер”, халу 1А, као и халу органске производње.

         Мартиновић је данас на штанду министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде угостио и делегацију из Габонске Републике, у чијем је присуству одржао састанак са представницима БиоСенс Института где су делегацији представљене све могућности коришћења информационих технологија у области пољопривреде. Потом су обишли штандове Института за кукуруз “Земун Поље” и произвођача пољопривредне механизације “Мајевица”, са којима је било речи о успостављању сарадње и куповине производа и механизације.

         Осврнувши се на претходно одржане састанке и преговоре са делегацијама Република Малави и Габон, министар је нагласио да њихове земље имају потребе за пољопривредном механизацијом, за различитим врстама пољопривредних производа, нашом семенском робом, те рибом, а заинтересовани су и за стицање знања од наших пољопривредних факултета и реномираних института. Додао је да су две афричке земље потенцијално тржиште за српске производе.

          Говорећи о све више траженој органској храни, Мартиновић је најавио да ће министарство на чијем је челу, као и целокупна Влада Србије уложити додатни труд и напор, како би се више помогло нашим произвођачима органских производа.

              Министар је у име Владе Републике Србије изразио захвалност представницима Републике Малави и Габонске Републике што ће на Генералној скупштини УН у четвртак, 23. маја, гласати против Резолуције о тзв. геноциду у Сребрници. Нагласио је да су председник Републике Александар Вучић и Влада Србије чврсто опредељени за мир, стабилност и развој свих држава насталих на простору бивше Југославије, али су, такође, опредељени да бране част и достојанство српског народа. Додао је да ће у наредном периоду бити потписан Меморандум о стратешкој сарадњи у области пољопривреде са Габонском Републиком.

                 У оквиру данашњег сајамског програма министар Мартиновић говорио је на конференцији коју је организовало ЈВП “Србијаводе” на штанду ЈВП “Воде Војводине” и том приликом истакао да је посвећеност одрживом управљању водним ресурсима неупитно, те да представља стратешки приоритет српске Владе.

             “Инфраструктурни пројкети које спроводимо и Национална стратегија наводњавања коју развијамо, јасно показује нашу одлучност да се суочимо са свим изазовима, јер ово није само питање водопривреде, већ је и питање националне сигурности и просперитета”, закључио је Мартиновић.

               Mинистар је приликом обиласка сајма, између осталог, посетио и штанд Републике Српске и штанд Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Фото: Тањуг; Јелена Павловић

Категорије

Величина текста
Контраст