Saopštenja Ministarstva i najave

Martinović na obeležavanju Dana Save: Za Srbiju Sava predstavlja most saradnje koji spaja četiri države

            U susret 1. junu, Međunarodnom danu reke Save, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović prisustvovao je danas tradicionalnoj akciji čišćenja reke pod nazivom „Neka reka Sava bude plava“. Akcija se održava na priobalju Save u novobeogradskom bloku 45 i u blizini Mosta na Adi.

            „Sava izvire u Sloveniji, svojim tokom kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, odnosno kroz Republiku Srpsku, i Srbiju povezuje četiri države i tri glavna grada – Ljubljanu, Zagreb i Beograd. Sava je biser prirode koji moramo zajedničkim trudom i pažnjom da očuvamo, a za državu Srbiju Sava predstavlja mnogo više od reke, predstavlja most saradnje, most koji spaja naše države i narode koji žive duž njenog toka“, istakao je ministar Martinović.

            Naglasivši da Republika Srbija ulaže velike napore i značajna sredstva u očuvanje biodiverziteta i ekosistema Save, te njenog biljnog i životinjskog sveta, Martinović je uazao i na značajan doprinos JVP „Srbijavode“, kao i važnost redovnog održavanja priobalja.

            Ministar je izrazio zahvalnost najmlađima koji su se odazvali akciji i simbolično plave balone pustili u nebo, i tom prilikom poručio da je zadatak svih nas očuvanje reka, kako bismo ih našoj deci ostavili što čistije i što uređenije.

            „Današnjom akcijom održavamo kontinuitet i nastavljamo da pokazujemo da smo spremni da preuzmemo odgovornost za naše prirodno blago. Od izuzetne važnosti je redovno čišćenje priobalja kojim se, osim komunalnog otpada, uklanja šiblje i vegetacija, a koji predstavljaju prepreku prirodnom toku reke“, zaključio je ministar.

            Akciji „Neka reka Sava bude plava“ prisustvovali su i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović.

Foto: MPŠV/Iva Petrović

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast