Саопштења Министарства и најаве

Мартиновић отворио хидромелирациони систем „Чачак-Парменац“ у Пријевор пољу, корисницима уручио хидрокључеве

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић отворио је данас у Чачку хидромелирациони систем „Чачак – Парменац“ у Пријевор пољу, чија је укупна вредност око шест милиона евра. Министар је уједно уручио хидрокључеве корисницима.

            „Реализација овог пројекта, на који су грађани деценијама чекали, од огромног је значаја првенствено за мештане у овом делу Чачка који се баве повртарством, воћарством и узгојем различитих врста житарица. Систем пре свега служи за наводњавање пољопривредних површина позиционираних уз канал, а осим тога значајну улогу ће имати у одбрани од, из године у годину, све чешћих поплава и бујица“, истакао је Мартиновић. Он је објаснио да је реализација пројекта уједно и вид помоћи пољопривредним произвођачима да се прилагоде новим, нажалост отежаним климатским условима, али и подршка да повећају производњу и унапреде квалитет производа. Подсетио је на важност синергије локалних самоуправа и државе без чије велике помоћи наше општине и градови не могу да се развијају у свом пуном капацитету.

            Овај хидромелирациони систем потпуно је дигитализован и аутоматизован, са четири црпне станице, чија је изградња обухватила реконструкцију пет и по километра потпуно девастираног канала, који је некада наводњавао око 600 хектара земљишта. Реконструкцијом канала за наводњавање од Пријевора до црпне станице „Љубић кеј“ изграђено је 172 прикључка, који тренутно наводњавају око 400 хектара најплодније земље, а ради се на проширењу.

            Пуштању у рад хидромелирационог система „Парменац“ присуствовали су и градоначелник Чачка Милун Тодоровић и директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић, са којима је министар посетио газдинство Исидоре Богдановић, једне од корисника система за наводњавање „Парменац“, а обишли су и радове на црпној станици „Љубић кеј“, као и радове на изградњи система за водоснабдевање „Бресница“.

Мартиновић се током обраћања осврнуо и на, како каже, циничне и нетачне информације објављене у појединим медијима, а које се односе на то да он као ресорни министар не жели да разговара са представницима одређених пољопривредних удружења.

„Изнете информације су неосноване, већ смо разговарали са малинарима у Ариљу, а разговараћемо са свима који желе разговор, о свим пољопривредним темама. Нагласићу да је сутра у Генералној скупштини УН гласање о Резоуцији о тзв. геноциду у Сребреници. Због тога смо замолили за стрпљење од неколико дана. Сви министри Владе Србије били су укључени у дипломатску борбу Србије, јер су председник Вучић и целокупна Влада чврсто опредељени за мир и стабилност, али и за одбрану части и достојанства српског народа“, закључио је Мартиновић.

Категорије

Величина текста
Контраст