Саопштења Министарства и најаве

Мартиновић: Србији је веома значајна подршка Ирана у УН

            Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић разговарао је данас са помоћником министра пољопривреде Исламске Републике Иран Хамидом Расулием и амбасадором Рашидом Хасаном Пур Баеием о сарадњи у области пољопривреде која је на састанку оцењена као врло интензивна.

            Мартиновић је на почетку састанка изразио најискреније саучешће Влади и народу Исламске Републике Иран због трагедије у којој су настрадали председник Раиси и министар спољних послова Абдолахијан.

            „Иран је традиционално пријатељска земља која је веома утицајна у међународним односима и подршка коју нам Исламска Република Иран пружа у Генералној скупштини УН много значи Србији и српском народу. Посебно вам се захваљујем што ћете данас гласати против Резолуције о тзв. геноциду у Сребреници“, нагласио је министар. Он је додао да је сарадња две земље интензивна, те изразио наду да ће се она додатно унапредити у наредном периоду.

            Током састанка, министар Мартиновић упознао је делегацију Исламске Републике Иран са приоритетима Министарства у наредном периоду и могућностима свеобухватне сарадње у области пољопривреде, пре свега, говорећи о производњи и дистрибуцији семенске робе на иранско тржиште.

            Договорено је унапређење сарадње између српских пољопривредних факултета и Института за заштиту биља из Техерана, као и пласман свих пољопривредних производа из Србије на велико и захтевно иранско тржиште.

            „Ми на њихово тржиште можемо да пласирамо све врсте житарица, воћа, поврћа, а Иран је изразио потребу за увозом говеђег и пилећег меса из Србије и то представља велику шансу за наше пољопривредне произвођаче који се тиме баве. Такође, на иранско тржиште можемо да извеземо практично неограничене количине пољопривредних производа имајући у виду наше прерађивачке и производне капацитете, као и вештачко ђубриво, за које су изузетно заинтересовани“, нагласио је Мартиновић.

Фото: Танјуг

Категорије

Величина текста
Контраст