Saopštenja Ministarstva i najave

Martinović: Srbiji je veoma značajna podrška Irana u UN

            Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović razgovarao je danas sa pomoćnikom ministra poljoprivrede Islamske Republike Iran Hamidom Rasuliem i ambasadorom Rašidom Hasanom Pur Baeiem o saradnji u oblasti poljoprivrede koja je na sastanku ocenjena kao vrlo intenzivna.

            Martinović je na početku sastanka izrazio najiskrenije saučešće Vladi i narodu Islamske Republike Iran zbog tragedije u kojoj su nastradali predsednik Raisi i ministar spoljnih poslova Abdolahijan.

            „Iran je tradicionalno prijateljska zemlja koja je veoma uticajna u međunarodnim odnosima i podrška koju nam Islamska Republika Iran pruža u Generalnoj skupštini UN mnogo znači Srbiji i srpskom narodu. Posebno vam se zahvaljujem što ćete danas glasati protiv Rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici“, naglasio je ministar. On je dodao da je saradnja dve zemlje intenzivna, te izrazio nadu da će se ona dodatno unaprediti u narednom periodu.

            Tokom sastanka, ministar Martinović upoznao je delegaciju Islamske Republike Iran sa prioritetima Ministarstva u narednom periodu i mogućnostima sveobuhvatne saradnje u oblasti poljoprivrede, pre svega, govoreći o proizvodnji i distribuciji semenske robe na iransko tržište.

            Dogovoreno je unapređenje saradnje između srpskih poljoprivrednih fakulteta i Instituta za zaštitu bilja iz Teherana, kao i plasman svih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na veliko i zahtevno iransko tržište.

            „Mi na njihovo tržište možemo da plasiramo sve vrste žitarica, voća, povrća, a Iran je izrazio potrebu za uvozom goveđeg i pilećeg mesa iz Srbije i to predstavlja veliku šansu za naše poljoprivredne proizvođače koji se time bave. Takođe, na iransko tržište možemo da izvezemo praktično neograničene količine poljoprivrednih proizvoda imajući u vidu naše prerađivačke i proizvodne kapacitete, kao i veštačko đubrivo, za koje su izuzetno zainteresovani“, naglasio je Martinović.

Foto: Tanjug

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast