Саопштења Министарства и најаве

Мартиновић у посети Ветеринарском институту у Нишу: Бригом о здрављу животиња до повећања сточног фонда

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић посетио је данас Ветеринарско специјалистички институт у Нишу, где је након радног састанка са руководством, отворио лабораторију за серолошка и бактериолошка испитивања. Лабораторија је отворена у циљу што прецизнијег утврђивања присуства узрочника заразних болести животиња, како на југоистоку, тако и на територији целе Републике Србије.

            „Отварање ове лабораторије доприноси ефикаснијем и бржем раду, поузданој дијагностици, али и високом нивоу биосигурности. Ветеринарски институт у Нишу је веома значајан због велике територијалне надлежности која обухвата пет управних округа на југу Србије. Уверио сам се да Институт функционише по највишим европским и светским стандардима, да поседује најсавременију опрему, а упознао сам и много младих стручњака из области ветерине и микробиологије“, нагласио је Мартиновић.

            Истакавши уложени напор особља Института на сузбијању најопаснијих заразних болести код животиња, као што су афричка куга свиња и нодуларни дерматитис, министар је подсетио да се Институт 2020. године истакао и у области хумане медицине, када је спроведен велики број тестирања на вирус ковид 19.

„Здрава животиња је предуслов за добијање здравог производа и у заједничком нам је интересу да бринемо о њиховом здрављу. Имајући у виду да се суочавамо са бројношћу сточног фонда, очување здравља животиња један је од приоритета“, изјавио је Мартиновић.

            Говорећи о опстанку људи на селу, Мартиновић је посебно истакао да председник Александар Вучић и Влада Републике Србије посвећују велику пажњу овом питању, поготово на рубним подручјима, јер су пољопривредници и чувари територије.

Током данашњег боравка у Нишу, министар је одржао састанак и са руководством Градске општине Пантелеј, након чега је обишао винарију „Малча“.

Такође, Мартиновић је посетио пољопривредно газдинство Живановић у Доњем Матејевцу које се бави узгојем кајсија, трешања и јагода, а у свом асортиману нуде и прерађене производе, сокове и џемове.

Министар је приликом обиласка домаћинства истакао да су сугестије и идеје, које је добио од домаћина, значајне за Министарство на чијем је челу, а које је кућа свих пољопривредника.

„Пољопривреднике увек треба саслушати, они најбоље знају са каквим се изазовима сусрећу, а за државу је важно да паметне, образоване и младе људе задржимо на селу. На томе морају заједнички да раде држава и локалне самоуправе, јер је то једини начин да се људима у селима обезбеде подједнаки услови попут оних које имају људи у великим градовима“, закључио је Мартиновић.

Фото: МПШВ/Ива Петровић, Народне новине Ниш

Категорије

Величина текста
Контраст