Saopštenja Ministarstva i najave

Martinović u Trstu: Srbija podržava Zelenu agendu

            U okviru Poslovnog foruma Italija – Srbija “Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju” koji je održan danas u Trstu, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović otvorio je panelnu diskusiju na temu „Cirkularna ekonomija: za održivu industriju i poljoprivredu“.

            Srpska delegacija u Trstu predvođena je premijerom Milošem Vučevićem koji se obratio učesnicima Foruma u uvodnom delu, nakon čega je usledio bilateralni sastanak sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antoniom Tajanijem.

            Tokom Foruma je potpisano više bilateralnih međudržavnih ugovora i sporazuma.

            Na početku izlaganja, ministar Martinović je istakao značaj spoljnotrgovinske razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Republikom Italijom koja iznosi 545 miliona evra i dodao da je Italija, kao članica EU, zemlja u koju Srbija najviše izvozi, a na drugom mestu razmene je po pitanju uvoza.

            „Cirkularna ekonomija važan je strateški koncept za zelenu tranziciju ne samo Republike Srbije već i čitave Evrope. Svesni da poljoprivreda zbog tehnologija koje primenjuje predstavlja izvore zagađenja jasno je zašto je od izuzetne važnosti uspostaviti održivo rešenje i kontrolu korišćenja svih inputa kao i poštovanje principa cirkularne ekonomije“, rekao je Martinović.

            Ukazavši na značaj cirkularne ekonomije u prehrambenoj industriji, ministar je kao potencijalno rešenje istakao izgradnju otpornih i održivih lanaca snabdevanja hranom, te stvaranje održivih radnih mesta uz izbegavanje negativnih društvenih i ekoloških efekata kao uticaja na životnu sredinu.

            „Prateći Zeleni dogovor i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, Republika Srbija preduzima korake u okviru IPARD III programa kroz izgradnju postrojenja za održivo korišćenje energije, agro-ekološke mere, digitalizaciju, diverzifikaciju i LEADER pristup u iznosu od 280 miliona evra i uskoro nas očekuje potpisivanje Finansijskog sporazuma“, naglasio je Martinović.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast