Саопштења Министарства Најаве догађаја

Међународни Дан реке Саве

Републичка дирекција за воде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са ЈВП „Србијаводе“, организовали су данас акцију чишћења приобаља реке Саве и тиме обележили почетак прославе Дана реке Саве. Централна прослава биће организована 1. јуна 2022. године, у 10 часова, на платоу „ Red Queen“ (Београд на води).

Сваке године 1. јуна у четири државе у сливу реке Саве – Босни и Херцеговини, Републици Хрватској, Словенији и Републици Србији, обележава се Дан реке Саве у циљу промоције изузетне еколошке вредности и привредних потенцијала у сливу реке Саве, одрживог коришћења и развоја привредних активности и важности добре регионалне сарадње која доприноси бољем стању вода и водног екосистема, а тиме и вишем квалитету живота становништва у сливу.

Државе стране Оквирног споразума о сливу реке Саве су, 01. јуна 2007. године у Загребу, на првом састанку страна, овај датум прогласиле Даном реке Саве. Од тада се сваке године обележава Дан реке Саве на целом сливу у циљу промовисања значаја ове реке за све земље у сливу, њених високих еколошких вредности и социо-економских потенцијала.

Организовањем различитих активности скреће се пажња на виталну улогу коју река Сава и њене притоке имају у животу становништва у њеном сливу, те с тим у вези подизање јавне свести о важности прекограничне сарадње и договора о битним облицима коришћења и заштите вода у сливу реке Саве.

Међународни Дан реке Саве се сваке године обележава организацијом бројних догађаја који обухватају спортске и образовне садржаје, савске сајмове и друге активности и тако упућује и апел грађанима Републике Србије да чувају овај непроцењиви природни ресурс који имамо у земљи. Програм активности: https://rdvode.gov.rs/dan-save-aktivnosti-1.php   

 

Агенду можете преузети – овде

Категорије

Величина текста
Контраст