Саопштења Министарства и најаве Активности министра

Министар Богосављевић Бошковић са делегацијом Руске Федерације

Министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић одржала је данас билатерални састанак са замеником министра пољопривреде Руске Федерације Сергејем Левином и руководиоцем Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације Сергејем Алексејевичем Данквертом.

Министар Богосављевић Бошковић је том приликом изјавила да тржиште Руске федерације рачуна на пољопривредне и прехрамбене производе из Србије, који су препознатљиви по квалитету и поднебљу са кога долазе.

Сарадњу два министарства пољопривреде министар Богосављевић Бошковић је оценила као одличну а исказане су јасне намере да две земље још више продубе сарадњу у области пољопривреде и то не само кроз даље јачање трговине пољопривредним и прехрамбеним  производима, већ и кроз конкретне инвестиције у агро-индустријски сектор Србије.

Министар Богосављевић Бошковић је подсетила да је обим размене пољопривредних и прехрамбених производа је у сталном расту и до данас је извоз ових производа из Србије порастао за више од 15 пута.

У 2014 обим размене износио је 312 милиона долара, суфицит на страни Србије износио је 252 милиона долара а у у првих 10 месеци 2015. године  забележен је највећи тренд раста извоза и количине српских пољопривредних производа извезене  на руско тржиште, док се у укупном извозу Србије у Руску Федерацију учешће пољопривреде повећава из године у годину (2012. 17,1%, а 2015. 36,4%), и за само 3 године учешће пољопривреде у извозу је увећано више од два пута.

Заменик министра пољопривреде Руске Федерације Сергеј Левин је такође, сарадњу са Републиком Србијом оценио као успешну али и перспективу и додао да ће изнети планови за побољшање још више увећати обим размене.

Руководилац Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације Сергеј Данкверт је потврдио да је тржиште Руске федерације задовољно производима из Србије који и званично задовољавају квалитет по њиховим мерилима и додао да ће сарадњом стручњака са обе стране бити побољшана и убрзана процедура извоза, односно увоза свињског меса у Русију и да ће се размена знатно побољшати у односу на претходне године.

Toкoм билaтeрaлнoг сaстaнкa разговарало сe и o утисцимa Руске делегације приликoм пoсeтe српским компанијама из области месне и млечне индустрије који своје производе извозе у Русију a кoje су раније данас oбишли прeдстaвници руског Министарства пољопривреде.

Категорије

Величина текста
Контраст