Саопштења Министарства и најаве

Министар Мартиновић: Неопходна што боља едукација потенцијалних корисника и коришћење стечених искустава у циљу повећања ефикасности спровођења ИПАРД програма

„До 28. јуна, у оквиру ИПАРД II програмског периода, одобрено је укупно 1.554 пројекта са више од 148 мил. евра подршке Европске уније, док је исплаћен 1.151 пројекат са око 80 мил. евра подршке ЕУ, укључујући авансна плаћања. Министарство пољопривреде ће наставити да улаже велике напоре како би средства из ИПАРД фонда доспела до крајњих корисника“, истакао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић на Трећој седници Одбора за праћење спровођења ИПАРД III програма.

Министар је објаснио да је први јавни позив у оквиру новог програмског раздобља за Меру 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, објављен 23. фебруара, као и да је рок за подношење захтева за одобравање пројекта продужен до 26. јула. Додао је да су у оквиру овог позива прихватљиве инвестиције у изградњу и опремање објеката, као и подизање вишегодишњих производних и матичних засада, те нагласио да међу корисницима влада велико интересовање за ИПАРД, што се огледа и у томе да је у оквиру овог позива до сада поднето 244 захтева.

Говорећи о наредним корацима у оквиру Програма, министар је навео да се према индикативном плану позива за 2024. годину очекује расписивање јавног позива за све врсте инвестиција у оквиру Мере 3, и то инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства, а затим и позив за све врсте инвестиција у оквиру Мере 7 која обухвата диверзификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања. Он је за јесен најавио и мере за којима влада највеће интересовање, а то су два позива у оквиру Мере 1, један за набавку опреме, машина и механизације и један позив за куповину новог трактора.

„Код спровођења ИПАРД III програма, фокус нам је на потписивању Финансијског споразума, доношењу правног оквира за спровођење акредитованих мера и расписивању јавних позива. Такође, један од циљева у овој години је припрема акредитационог пакета за нове мере ИПАРД III програма“, најавио је Мартиновић и посебно подвукао да је задатак да се у овом програмском раздобљу што боље едукују потенцијални корисници и најпродуктивније могуће искористе сва стечена искуства током претходног периода у циљу повећања ефикасности спровођења ИПАРД програма.

Поред чланова ИПАРД III Одбора за праћење, седници су присуствовали и Frank Bollen и Anna Nowak-Wood, испред Генералног директората за пољопривреду и рурални развој Европске комисије, Laszlo Arendas из Делегације Европске уније у Републици Србији, представници Министарства финансија, Министарства за европске интеграције, Канцеларије за ревизију система управљања средствима Европске уније и други.

Раније данас, министар Мартиновић се састао са представницима Европске комисије са којима је, између осталог, разговао о испуњавању услова за потписивање Финансијског споразума са Европском унијом, као и о наставку сарадње на ИПАРД III програмском периоду и могућностима за нова средства после 2027. године.

Фото: Таnjуг

Категорије

Величина текста
Контраст