Saopštenja Ministarstva Aktivnosti ministra

Ministar Nedimović: Danas raspisan i četvrti poziv koji se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine

Beograd, 23. oktobra 2018 - Ministar poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovic, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic i sef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici urucili su danas poljoprivrednicima resenja o dodeli sredstava iz IPARD programa. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

Ministar poljoprivrede, šumarstva i privrede Branislav Nedimović, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji NJ.E. Sem Fabrici uručili su danas, 23. oktobra 2018. godine, rešenja o odobravanju projekta poljoprivrednim proizvođačima koji su podneli zahteve na IPARD javni poziv za nabavku nove mehanizacije.

Ministar Nedimović je tokom svog obraćanja istakao da je danas raspisan i četvrti poziv koji se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine i dodao da je taj novi konkurs 25 miliona evra, koliko su otprilike bila tri prethodna zajedno.

Kako je naveo, danas je dodeljeno oko 3 miliona evra sredstava, najveće dve aplikacije su bile na 72 i 77 miliona dinara, a najniži iznos sredstava je milion i 200.000 dinara.

„Činjenica je da u vreme pristupanja EU, poljoprivreda je ta koja dosta trpi u pogledu prilagođavanja“, rekao je ministar Nedimović i dodao da su od trenutka kada su na raspolaganju IPARD fondovi, u poljoprivredi je najviše koristi.

„Imali smo 502 aplikacije u prethodna tri konkursa, ima tu i onih koje nisu dobre i koje smo odbacili. Tek smo šest meseci u ovom projektu i mislim da će situacija biti sve bolja i bolja“, izjavio je ministar Nedimović i najavio da će početkom decembra biti još jedan poziv, koji će biti peti ove godine, kao i da će pokušati da se akredituju još dve mere – ona koja se odnosi na ruralni turizam i mera koja se odnosi na tehničku pomoć.

Ministar je takođe naveo i i da je Srbija ispunila sve uslove za otvaranje Poglavlja 11 u pregovorima sa EU.

Ministar Joksimović je na konferenciji za medije izjavila da ovo pokazuje sve prednosti zbog čega je Srbija na evropskom putu, kao i šta status kandidata nosi, kako kroz obaveze koje imamo, tako i kroz koristi koju svi građani mogu da imaju.

Ona je podsetila da Srbija kao zemlja kandidat koristi predpristupne IPA fondove već godinama unazad, kao i da postoje i drugi programi koje koriste studenti i mali privrednici. „Međutim, ono što je novina i na šta smo ponosni kao Vlada je to da od maja ove godine kada sam potpisala IPARD program za Srbiju, uspeli smo da obezbedimo za naše poljoprivrednike bespovratna sredstva u iznosu od 175 miliona evra, bespovratno do 2020. godine“, rekla je ministar Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji NJ.E. Sem Fabrici rekao je da EU želi da ljudima koji se bave poljoprivredom obezbede prave alate za svoj posao i dodao da će se sredstva iz IPARD programa koristiti za bolju mehanizaciju, modernizaciju i razne alate koje su poljoprivrednicima potrebne, kao što su na primer traktori, plastenici, sistemi za navodnjavanje….

„Sektor poljoprivrede je važan sektor u Srbiji. Morate da budete konkurentniji. Već sada je ovaj sektor uspešan, šta više izvoz iz Srbije u EU je možda i utrostručen. Nadamo se da ćemo gledano dugoročno uspeti da učinimo srpsku poljoprivredu otpornijom i konkurentnijom“, izjavio je NJ.E. Fabrici.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast