Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Министар Недимовић: Направићемо законске предуслове за продају робе на лицу места

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић отворио је у суботу, 1. јула 2017. године, први парк фестивал вина и хране „Вински парк“ у Срeмској Mитрoвици и том приликом поручио да ће министарство својим мерама подржати произвођаче који желе да своје производе продају на лицу места, на пољопривредном газдинству.

„Желимо да створимо такве законске предуслове где произвођачи могу своје производе да продају на лицу места, наравно поштујући критеријуме безбедности хране“, рекао је министар Недимовић. Он је рекао да смо имали ситуацију, да уколико неко жели да се бави прерадом и то прода, морао је да задовољи критеријуме као да је реч о најразвијеним компанијама на свету.

Министар Недимовић најавио је да ће у наредних неколико месеци министраство направити концепт да свако домаћинство, свако газдинство може да се региструје и изнесе своје производе, било да је реч о сиру, прерађевинама од меса, вину или другим производима.

„То је један од начина на које се развија свако место у Србији и свако село. На тај начин не праве се велики трошкови транспортујући робу“, изјавио је министар Недимовић.

„Ми ћемо дати новац из буџета Републике Србије, 50% за опрему која им је неопходна да би се бавили тим послом, како за оне који се баве прерадом млека, прерадом меса или прерадом грожђа. За девастирана подручја издвајаће се и више новца, 65% повраћаја“, истакао је министар.

Министар је казао да ће држава помоћи винарима, којима су потребне винске собе,  јер су то места где се свуда у свету прода највећа количина вина, да те просторе адаптирају како би могли да праве и на лицу места продају робу са минималним трошковима, правећи додатну вредност на финалном производу.

Фестивал „Вински Пaрк – Срeмскa Mитрoвицa 2017“, окупио је велики број посетилаца који су имали прилику да дегустирају вишe oд 150 врхунских винa из 30 српских винaриja. Мaнифeстaциjа је имала за циљ, како промоцију винске културе, тако и гaстрoнoмску пoнуду Срема.