Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Министар Недимовић посетио Горњи Милановац

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је 23. октобра 2017. године општину Горњи Милановац где је разговарао са представницима локалне самоуправе и пољопривредним произвођачима, а посетио је и Сајам пољопривреде.

Теме састанка односиле су се на подстицајне мере Министарства пољопривреде и локалне самоуправе, системе противградне заштите, осигурање у пољопривреди, ИПАРД фондове, и сарадњу Министарства и локалне самоуправе.

Министар Недимовић је изразио задовољство што је мера набавке трактора наишла на веома добар одзив у овом крају и прецизирао да је поднето 28 захтева од којих је до сада одобрено 18, а и преосталих 10 ће бити решено у наредним данима.

„Они су имали право на повраћај од 50% од цене самог трактора, максималан поврат је био у износу од 15.000 евра. Разговарали смо и о младим произвођачима јер је Министарство ове године, први пут, препознало младе пољопривредне произвођаче као посебну категорију. Они могу да рачунају на кредитну подршку али и на подршку кроз грантове“, навео је Недимовић.

Министар је најавио да ће ових дана бити издато 640 решења за start up за младе до 40 година старости, а они ће у просеку добијати 10.000 евра бесповратних средстава од  државе да започну бизнис.

Разговарало се о заштити од временских непогода и о осигурању у пољопривредној производњи, а Недимовић је указао да је намера да са Републичким хидрометеоролошким заводом буде направљен пилот пројекат, где ће бити уведен аутоматизован систем противградне заштите на подручјима радарских центара Ваљево, Букуља и Фрушка Гора.

„Систем би аутоматски реаговао на могуће претње и то је свакако напредак у односу на постојећи систем. Треба промовисати код пољопривредника опцију осигурања, али се мора радити пуно и са осигуравајућим кућама како би они на терену разговарали са људима и представили им своје понуде“, рекао је Недимовић.

Министар је указао и да су, што се ИПАРД програма тиче, отклоњени сви блокирајући фактори и то је био један од приоритета Министарства у последњих годину дана.

Недимовић је рекао да ће у новембру бити последња контрола и изразио наду  се да ћемо то успешно пребродити и да ћемо у децембру имати први позив за набавку трактора путем ИПАРД-а, а у првим месецима следеће године и за прерађивачке капацитете.

„Ту су велике могућности за пољопривреднике и ми ћемо уложити велику енергију да то и остваримо. Ту је 175 милиона евра на располагању и трудићемо се да будемо што успешнији у коришћењу тих средстава“, закључио је Недимовић.

Након састанка, учесници су посетили Сајам пољопривреде на Тргу кнеза Михаила где су били изложени трактори за коју су милановачки пољопривредници добили субвенције од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и општине Горњи Милановац.

Сајамску манифестацију употпунило је излагање производа пољопривредника рудничко-таковског краја (млекара, воћара, повртара, пчелара…)