Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Ministar Nedimović sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović razgovarao je danas 23. avgusta 2017. godine, sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja i predstavnicima naučnog sektora na okruglom stolu na temu izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ministar Nedimović istakao je da su izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu uspostavljeni takvi kriterijumi i pravila da do kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini može doći za najmanje deset godina i to najviše do dva hektara uz određene limitirajuće uslove koji postoje u pogledu statusa aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i sličnog.

Ministar je izjavio da je dobro što o ovom pitanju postoji široka saglasnost i navodi da se to pitanje izmenama zakona rešava praktično zauvek. On je podsetio da je s predstavnicima udruženja poljoprivrednika o ovoj temi intenzivno razgovarao tokom prethodne godine, iako je ona aktuelna još od 2008. godine.

On je podsetio da član 85 Ustava jasno navodi pod kojim uslovima i kako strana pravna lica mogu da dođu u situaciju da budu vlasnici imovine.

„Da li će pravna lica kupovati zemljište, domaća pravna lica apsolutno, a strana pravna lica – samo ako postoji poseban međunarodni sporazum koji mora da bude ratifikovan u Skupštini”, kazao je ministar Nedimović i dodao da to važi samo za državljane članica EU, na osnovu elemenata dogovorenih 2008. godine prilikom potpisivanja SSP-a.

„Nažalost, mislim da je tada loše pregovarano i mislim da smo mi jedina zemlja koja je pre ulaska u EU došla u ovakvu poziciju”, rekao je ministar.