Saopštenja Ministarstva i najave

Ministarka Tanasković i predsednik PKS-a Čadež otvorili regionalnu agrobiznis konferenciju „Grow up“

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež otvorili su danas na Kopaoniku regionalnu agrobiznis konferenciju „Grow up – snaga zemlje.   Ministarka Tanasković istakla je da je zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može da predstavi kroz digitalni okvir, a da je poljoprivreda temelj i osnov našeg društva i našeg rasta. „Od kako sam preuzela Ministarstvo poljoprivrede suočila sam se sa ogromnim izazovom. Shvatili smo da moramo hitno i brzo da reagujemo sa kompletnom transformacijom i digitalizacijom poljoprivrede u Srbiji. Tim Ministarstva poljoprivrede je prihvatio izazov i na njemu neumorno radi“, objasnila je ministarka i dodala „danas mogu da kažem da smo uspeli u tome“.

„Pustili smo šest mera u ovom trenutku. Jedna od tih mera se odnosi na isplatu po hektaru, koja je najobimnija, i za nju je podneto preko 277.000 zahteva. Ona se paralelno isplaćuje od otvaranja Javnog poziva, a do danas smo isplatili preko 180.000 zahteva“, objasnila je ministarka Tanasković i istakla da se to se nikada do sada nije dogodilo.

Predsednik PKS-a Čadež rekao je da je ova konferencija vrlo značajna kako bi se ragovaralo o bezbednosti snabdevanja hranom. On je istakao da postoji velika želja da se uspostavi dijalog između tradicionalne industrije i inovativne zajednice koja kod nas itekako postoji. „Nije samo pitanje da li ćemo se menjati, i kako ćemo proizvoditi u budućnosti, pravo pitanje je kako ćemo promeniti ceo sistem stvaranja vrednosti u poljoprivredi i proizvodnji hrane, na taj način da zaista možemo da budemo na vrhu Evrope i sveta“, objasnio je Čadež. On je rekao da mu je izuzetno drago što su na konferenciji prisutni predstavnici više od 150 kompanija, poljoprivredni proizvođači, prerađivači, kao i brojni stručnjaci.

Konferencija „Grow up – snaga zemljekoja se održava na Kopaoniku na jednom mestu okupila je najrelevantnije eksperte, institucije, funkcionere iz zemlje i regiona, vlasnike gazdinstava, stejkholdere, stručnu javnost u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Prisutnima će se tokom dvodnevne konferencije obratiti domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici međunarodnih institucija, Evropske unije, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.

Kategorije

Veličina teksta
Kontrast