Саопштења Министарства

Министарка Танасковић : Испунили смо апсолутно све реалне захтеве пољопривредника

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је са списка свих захтева пољопривредника испуњено апсолутно све, осим давања од 300 евра по хектару,  јер он није законски изводљив и да је спремна и о њему да разговара, али за наредну буџетску годину.

Министарка Танасковић, након што је Влада у четвртак повећала премије за млеко и субвенције по грлу стоке, захваљује председнику Србије Александру Вучићу на подршци пољопривреди и пољопривредницима, као и колегама у Влади који су помогли да буду обезбеђена додатна средства.

Премије за млеко ће бити повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу, а субвенције по грлу за приплодне млечне краве се подижу са 30.000 на 40.000 динара и биће исплаћене по јавном позиву који је у току.

Изменама више уредби које је Влада Србије јуче усвојила,  прелевмани за сиреве и остале производе биће повећани на 300 динара, али и уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара.

Министарка Танасковић је за РТС рекла да су и пољопривредници који још увек протестују били на састанцима у Министарству и Влади, али да су јавно одбили састанак код председника Вучића и сами одабрали да иду на протесте.

Министарка Танасковић је подсетила да су у четвртак разговарали са осам пољопривредника на састанку код председника Вучића.

„Они су изнели проблем који тренутно јесте реалан у Србији, а то је проблем вишка млека које стоји. У целом ланцу има вишка, од примарног произвођача којем се отказује уговор или му се спушта цена, преко прерађивача који има пуне залихе, до трговинских ланаца који треба сада да спроведу неке акције и одрекну се дела марже да би млеко могло да се прода“, навела је Танасковић.

Истиче да је реално оно што су пољопривредници тражили да би проблем могао да се премости.

Наглашава да су сада прелевмани повећани на 300 динара и сматра да ће то дефинитивно зауставити увоз, како би се користило млеко са домаћег тржишта.

„То је јако велика мера коју није било лагано донети, пре свега јер треба да објасните Европи у каквој сте ситуацији, да она не би направила контрамере. Ми смо март и април потрошили на разговоре и на објашњења Европи да не иде добро, да морамо и даље да појачамо. Они су ту врло ригидни, њихов став је да је тржиште отворено и да се морате борити на том тржишту ако хоћете у Европу“, наводи Танасковић.

Истиче да Србија штити своје, да поремећај дефинитивно постоји, али да је јуче на њега стављена тачка.

Следећи захтев који је тражен и испуњен јесте да се због тешке ситуације сточарима помогне директним давањима, и то кроз додатно повећање давања по грлу, објаснила је Танасковић и нагласила да држава има новца, да јавни позив траје до 23. маја, али да ће сигуно бити продужен за још неки дан да би се сви пријавили.

„Пратимо ситуацију. Ако јавни позив буде завршен почетком јуна, у јулу ће већ средства бити исплаћена“, додала је Танасковић.

Што се тиче захтева који се односи на то да давање по хектару буде 300 евра, министарка Танасковић је објаснила да би то била потпуна промена аграрне политике у средини једне буџетске године.

“То се ради на крају године за наредну годину. То пољопривреду Србије кошта 78 милијарди динара, безмало цео буџет пре овог додатног повећања „, прецизирала је Танасковић.

Министарка је објаснила и да европски модел финансирања подразумева три стуба финансирања, од којих су најбитнија директна давања која су законом дефинисана. Наглашава да у Европи, по таквом моделу, дају само средства по хектару и за приплодна грла која су квалитетна.

„Ми данас дајемо и за говеда која нису квалитетна, али се гаје. И за газдинства у којима има једна крава. То у Европи не постоји, постоји минимални износ, ако имате испод тог броја, систем вас не види“, указала је Танасковић и додала да у Европи не постоји ни субвенција по литри млека.

Министарка је на крају поновила да је разговарала са свим пољопривредницима и њиховим удружењима која су послала захтев да дођу на разговор.

„Свако ко жели неку реалну промену, он је добродошао. Свако ко жели да разговара, он је добродошао. Ми смо то у претходном периоду и показали јер смо са сваким разговарали и сваки реалан предлог остварили“, закључила је Танасковић.

Категорије

Величина текста
Контраст