Саопштења Министарства и најаве

Министарка Танасковић отворила Међународни сајам пољопривреде у Шапцу

Министарка пољопривреде,шумарства и водопривреде Јелена Танасковић отворила је данас Међународни сајам пољопривреде у Шапцу који се одржава по 14. пут и из године у годину окупља све већи број излагача и гостију и заузима важно место у календару градских дешавања. 

Танасковић је казала да је овај крај познат по великим пољопривредним потенцијалима и посебно развијеној сточарској производњи и да су овакве врсте окупљања драгоцена прилика за размену знања и искустава за даље унапређење производње.

„Влада Републике Србије заједно са председником Александром Вучићем у претходном периоду показали су да је развој пољопривреде један од главних приоритета наше земље о чему сведочи издвајање никада већих средстава из буџета за пољопривреду и континуирани рад на креирању нових мера у циљу модернизације и трансформације српског аграра“, истакла је Танасковић.

Танасковић је подсетила да су буџетом за 2024. годину за пољопривреду опредељена рекордна средства у укупном износу од 119 милијарди динара, као и да је држава ове године одвојила историјски износ средстава за пољопривреду и свих субвенција не само у сточарству, већ и ратарству.

„Наш једини циљ је да потрошимо сваки динар на вашу корист и у циљу унапређења српске пољопривреде“, поручила је Танасковић.

Приоритет нам је повећање сточног фонда и у том сегменту смо осим значајног повећања субвенција за све гране сточарства радили на осмишљавању нових мера које ће за резултат имати повећање броја грла говеда и свиња од 5-8% годишње, нагласила је Танасковић.

„Држава је озбиљно приступила решавању изазова у овој грани пољопривреде, а поред интервентних радимо и на креирању дугорочних системских мера у циљу повећања ефикасности и конкурентности домаћих фармера“, објаснила је Танасковић.

Велику пажњу посвећујемо и ратарској производњи кроз повећања давања, субвенционисање коришћења сертификованог семена и стварања услова за остваривање што већих приноса, што ће нашег произвођача учинити конкурентнијим на европском и светском тржишту. Омогућили смо у овој години пољопривредним произвођачима да по хектару добију готово 4 и по пута већа средства у односу на претходне године, казала је Танасковић.

Министарка је напоменула да су поред националних мера, нашим пољопривредницима обезбеђене још две врсте финансирања, кроз ИПАРД програм и Пројекат конкурентне пољопривреде Србије, који реализујемо у сарадњи са Светском банком.

У току је први ИПАРД III јавни позив у оквиру Мере 1 за изградњу и опремање обjeката и подизање производних и матичних засада, који траје до 24. маја 2024. године, а  обухваћени су сектори млека, меса, воћа, поврћа, житарица и индустријског биља, грожђа, јаја и рибарства, подсетила је Танасковић.

Министарка је додала да су по овом Јавном позиву опредељена средства у износу од 4.809.728.000,39 динара, а висина подстицаја износи од 60 одсто до 75 одсто прихватљивих трошкова инвестиције.

У току је и трећи јавни позив у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, а министарка Танасковић је навела да ће рок за пријаву бити продужен до 1. априла.

Укупна вредност средстава износи 750 милиона динара, а позив је намењен првенствено агрегаторима, односно предузетницима, привредним друштвима и земљорадничким задругама које производе или врше откуп примарних пољопривредних произвођача, прерађују их и пласирају на тржиште.

Министарка Танасковић је том приликом рекла и да је поносна и на пројекат који Министарство пољопривреде реализује другу годину заредом, а то је НајДомаћин 2024. Пријаве трају све до краја септембра ове године, а укупан овогодишњи наградни фонд износиће више од 7 милиона динара, од чега ће део бити робне награде.

У оквиру Сајма у Шапцу налази се штанд где пољопривредници могу да се информишу и пријаве за овогодишњи избор за најбољег пољопривредник, а министарка је рекла да је уверена да међу домаћинима у том крају има много оних који могу да понесу титулу најбољег.

Категорије

Величина текста
Контраст